Külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek Európán túl is

2019.04.10.

Magazin | Felsőoktatás

Manapság a pályakezdőkkel szemben is elvárás, hogy rendelkezzenek munkatapasztalattal. Ennek teljesítésére a legkézenfekvőbb lehetőség egy külföldi szakmai gyakorlat.

Nemzetközi környezetben szerzett tapasztalattal olyan kiterjedt szakmai hálózatokat lehet kialakítani, amelyek hosszú távon kamatoztathatóak. Ez az alapvető szaknyelvi fejlődésen túl olyan színfoltja lesz az önéletrajznak, amely azt bizonyítja, hogy a munkavállaló otthonosan mozog a nemzetközi hálózatok világában, gördülékenyen kezeli a kulturális különbségeket és nyitott az újdonságokra.

Külföldi szakmai gyakorlatot nem csak európai, de azon kívüli országokban is lehet végezni, például a Campus
Mundi vagy az Erasmus+ program támogatásával.

A 2018-as évtől az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás keretében már nem csak tanulmányi és oktatási-képzési célú mobilitásra, hanem szakmai gyakorlatok megvalósítására is lehet pályázni, Európán kívüli országokba is. Idén a nemzetközi kreditmobilitás keretében csaknem 1200 fő mobilitása valósult meg 25 magyar intézményből, 44 ország részvételével.

Szakmai gyakorlathoz a Campus Mundi ösztöndíj is tökéletes választás lehet a hallgatók számára. A releváns munkatapasztalat megszerzésén kívül más előnyökkel is jár, melyek vonzók lehetnek az egyetemisták számára. Egyrészt a Campus Mundi kiemelkedő anyagi támogatást nyújt a nyertes pályázók részére. Másrészt ezzel az ösztöndíjjal a világ legtávolabbi pontjai is elérhetővé válnak.

ELŐNY A MUNKAVÁLLALÓK ÉS A MUNKÁLTATÓK SZÁMÁRA

Mit árul el egy diákról az, ha részt vesz egy külföldi szakmai gyakorlaton? Egy ilyen tapasztalat kétségkívül rátermettségre és tudatos pályatervezésre utal. Az is komoly előny, hogy már frissdiplomásként rendelkezik külföldi tapasztalattal. Olyan készségekkel gazdagodhat, mint például a talpraesettség, a problémamegoldó készség, a szociális érzékenység, a különböző kultúrákból érkező emberekkel való szótértés és közös munka, valamint a biztos nyelvtudás.

EGYEDÜLÁLLÓ ISMERETEK

Olyan új módszerek és gyakorlatok birtokába juthat a hallgató egy külföldi munkahelyen, melyek megismerésére itthon nem lenne lehetősége. A tudást hazahozva az itthoni munka színvonalának emelkedéséhez is hozzájárulhat.

„Nagyon jó indítása volt ez a karrieremnek, olyan tapasztalat, amit később büszkén írtam be az önéletrajzomba, és a munkaadók érdeklődését is felkeltette.”
SZABÓ DÁNIEL, Franciaország

„Vannak bizonyos készségek, amiket egyszerűen nem lehet máshogyan megszerezni, mint kiutazni egy idegen országba és ’túlélni’.”
VERPELÉTI BENCE, Portugália

„Rengeteget fejlődtem a csoportmunkában és abban, hogy az eltérő kulturális, tanulmányi hátterű és tapasztalatú emberekkel hogyan tudjuk úgy megbeszélni a dolgokat, hogy ne legyen félreértés.”
PÁLINKÁS ANDRÁS, Japán

„Magyarországon sajnos robot műtéteket egyelőre nem végeznek… Buffalóban a kórházban viszont heti 2-3 alkalommal is volt lehetőségem robot műtéteken részt venni. Hatalmas élmény volt!”
DROBNI ZSÓFIA, Amerikai Egyesült Államok

További tudnivalók a Campus Mundi szakmai gyakorlatról >>
Bővebb információ az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitásról >>

Utolsó módosítás: 2019.06.27.