Hogy nézzen ki az önéletrajzom?

2019.08.06.

Europass | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság

Válaszd ki a neked megfelelő mintát, és alkosd meg segítségével saját Europass CV-det!

Mindegy, hogy kevés vagy sok tapasztalattal rendelkezel, készségeiddel és képességeiddel mindig fel tudod hívni magadra a figyelmet!

Az önéletrajz nem csupán a tapasztalatokat és tanulmányokat foglalja össze, hanem a benyomáskeltés fontos eszköze is. A munkáltatók a legtöbb esetben a CV-den keresztül találkoznak veled először, és az alapján döntik el, szeretnének-e behívni egy személyes beszélgetésre. 

Amikor az önéletrajzodat írod, mindig gondolj arra, hogy nem csak azt kell megmutatnod, hogy ki vagy, de azt is, milyen vagy. Egy önéletrajz megalkotása sokaknak ijesztő feladatnak tűnhet, de aggodalomra semmi ok! Fontos, hogy a CV-d tükrözze egyéniségedet, ugyanakkor vannak olyan általános, egyszerűen alkalmazható megoldások, amelyekkel növelheted az esélyét annak, hogy felkelted a munkáltatók figyelmét. 

Ebben a cikkben különböző, előre kitöltött mintaönéletrajzokkal ismerkedhetsz meg, melyek alapján könnyen létrehozhatod a saját CV-det. Válaszd ki a tanulmányaidnak és tapasztalataidnak leginkább megfelelő mintát, és használd azt bátran segítségként!

 

Önéletrajz felsőoktatásban tanuló pályakezdőknek

Europass dokumentumminták

Önéletrajzra nem csupán az álláskeresés során lehet szükséged: általában már az első szakmai gyakorlatodhoz is kelleni fog, de nincs miért aggódnod, kevés tapasztalattal is tartalmasan meg lehet tölteni egy CV-t. 

Az Europass önéletrajzodban az elsajátított készségeidre koncentrálj, és mindet támaszd alá konkrétumokkal! Munkatapasztalat hiányában a hangsúlyt olyan egyéb tevékenységekre helyezd, amelyek kapcsán ki tudod emeli képességeidet (pl. önkéntesség, iskolai projektek, közösségi szerepvállalás). Részletesen írj a korábbi tapasztalataidról, hogy látható legyen, valóban energiát fektettél a dologba. Kerüld az általános kifejezéseket, mint például a „jó kommunikációs készségekkel rendelkezem”, illetve a „felhasználói szintű Office ismeretekkel rendelkezem” mondatokat. Helyette pontosan fogalmazd meg, milyen tevékenység során milyen készségeid fejlődtek! Ide kattintva további hasznos tippeket olvashatsz ezzel kapcsolatban.

Bátran nevezd meg azokat a tantárgyaidat az egyetemen, amelyek különösen felkeltették a figyelmedet, illetve a szakdolgozatodról is írhatsz bővebben. Fogalmazd meg, miért az adott témát választottad, ebből is látszik majd az érdeklődésed. Ha folytattál külföldi tanulmányokat, mindenképp számolj be róla, akár külön rovatban! Ezzel nemcsak a nyelvtudásodat támasztod alá, de azt is megmutatod, hogy képes vagy idegen környezetben is megtalálni a helyed. Pályakezdőként mindenféle tapasztalat releváns lehet, így a szakmai gyakorlat mellett a diákmunkát és a közösségi munkát is ajánlott feltüntetni!   

Egy frissdiplomástól természetesen senki nem várja el, hogy pontosan megmondja, milyen pozícióban akar dolgozni az elkövetkezendő öt évben, viszont a munkáltatóknak szimpatikus, ha a jelentkezőnek vannak konkrét elképzelései, arról, milyen karriert szeretne magának. További hasznos tanácsokért kattints IDE!

 

Önéletrajz szakképzésben tanuló pályakezdőknek

Europass dokumentumminták

Szakképzésben tanuló pályakezdőként a szakmai tapasztalatok megszerzése elengedhetetlen, ezért a szakmai gyakorlatnak kiemelten fontos szerepe van az önéletrajzban! Nem árt tehát előre gondolkodni a gyakorlati hely megpályázásánál.

Célszerű olyat választani, ami valóban kötődik ahhoz a területhez, ahol később szeretnél elhelyezkedni, illetve azon belül is érdemes olyan céget keresni, amelynek van neve a szakmában. A muszájból letudott gyakorlatból semmit sem lehet profitálni. Ez még nem végleges állás, ebből kifolyólag felesleges anyagi megfontolásból választani. A cél olyan tapasztalat megszerzése, amely új lehetőségeket nyit majd meg előtted. Ha igazán komolyan gondolod a karrieredet, akkor célszerű a kötelezően előírt időn túl tovább is folytatni a gyakornokságot, például különböző trainee programokon keresztül. Szakmai gyakorlattal kapcsolatos egyéb tanácsokat IDE kattintva olvashatsz.

A szakmai gyakorlat végeztével érdemes ajánlólevelet kérni, a megszerzett tapasztalatokat pedig részletesen ismertetni a CV-ben. A munkáltatókat nem csupán az érdekli, hogy milyen helyeken tettél szert tapasztalatra, illetve hogy mivel foglalkoztál, hanem az is, hogyan boldogultál az adott környezetben, mennyire tudtál együttműködni a munkaközösségen belül, illetve mennyire vagy önálló.

A nyelvtudás természetesen neked is nagyon fontos, hiszen az is előfordulhat, hogy az adott munkakör megköveteli a folyamatos kommunikációt külföldi ügyfelekkel. Ebből kifolyólag jelentősen növelheted az esélyeid, ha szakmai gyakorlatodat külföldön végzed, például az Erasmus+ program segítségével. Az alábbi cikk további hasznos tanácsokkal lát el arról, hogy mivel hívhatod még fel magadra a figyelmet a CV-ben.

 

Önéletrajz többéves tapasztalattal rendelkezőknek

Europass dokumentumminták

A pályakezdők esetében a feltüntethető elemek hiánya jelenti a problémát, egy tapasztalt munkakeresőnél pedig pont az információ bősége okozhat nehézségeket. Vegyünk például egy már több mint tíz éves pályát maga mögött tudó pénzügyi szakembert! Érdemes mindig abból kiindulni, hogy amíg egy frissen diplomázott jelentkezőnél megbocsátható némi esetlenség az önéletrajz megszerkesztésében, egy tapasztalt jelentkezőtől alapvetően elvárható munkáltatói részről, hogy képes legyen a tapasztalatait jól strukturálni és rendszerezni. 

A mellékelt mintában is látható, hogy egy hosszú karriert is össze lehet foglalni úgy, hogy önéletrajz hossza ne lépje át a másfél oldalt. Több feltüntetett munkahely esetében az is fontos lehet, hogy ne ugyanazon tevékenységek kerüljenek mindenhová. Szerencsésebb, ha az egyes állásoknál a kitöltő azt is kifejti, mi volt az a képesség vagy tapasztalat, amivel a konkrét munkahely gazdagította őt. 

A különböző készségeket leíró szakaszban persze már ajánlatos rövidíteni, máskülönben túl hosszúra fog nyúlni a CV. Ha már sok tapasztalata van, nem kell például minden egyes tevékenységét megneveznie az elmúlt évekből. Bőven elég, ha csak arról számol be, ami a megpályázott pozíció szempontjából releváns lehet. A nehézség abban rejlik, hogy meg kell találni a lényeges elemeket. 

Utolsó módosítás: 2019.08.06.