NAVIGÁTOR 2019- SZAKMAI MŰHELYNAP - FÓKUSZBAN AZ ÉLETPÁLYA-ÁTMENETEK ÉS A MOBILITÁST TÁMOGATÓ HÁLÓZATOK

2019.11.21.

Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság

Az Európai Bizottság támogatásával működő Euroguidance, Eurodesk, EURES, Europass hálózatok, valamint az EKKR Nemzeti Koordinációs Pont magyarországi képviselői 2019. november 05-én közös szakmai műhelynapot szerveztek Budapesten, melyre több mint száz érdeklődő érkezett.

A Szakmai Műhelynap idén az életpálya-átmenetekre és a mobilitást támogató hálózatokra fektette a hangsúlyt.

A műhelynap célja volt, hogy a tanulási, munkavállalási és önkéntes, vagy egyéb célú mobilitási tanácsadásban dolgozó szakemberek számára  segítséget nyújtson a mindennapokban, valamint, hogy interaktív módon gyakorlati tapasztalatokat mutasson be.

 

A program három különböző szekciót kínált:

  • Gondolkodjunk rendszerben
  • Fiatalok a fókuszban
  • Hogyan fejlesszük hálózatainkat?

 

Az első szekcióban hallhattunk az Europass (Szabó Csilla) , az EURES (Farkas László) és az EKKR Nemzeti Koordinációs Pont (Balogh Edit) jelenlegi feladataikról és jövőbeli fejlesztéseiről.

 „Fiatalok a Fókuszban” címmel az Ifjúsági Garancia Program (Gede Eszter), az Európai Szolidaritási Testület (Vincze Xénia) és a Pact4Youth (Nedeczky Lilla) ismertették eddigi tapasztalataikat, észrevételeiket arról, hogy hogyan lehet segíteni a fiatalokat a munkavállalásban, szakképzésben, karrierépítésben.

A harmadik szekcióban a különböző hálózataink – pályaorientációs hálózatok Európában (Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors)Eurodesk (Bertalan Zsófia), EFOP (Ütőné dr.Visi Judit) – fejlesztésének terveit vitatták. 

 

A szekciók után öt párhuzamosan futó módszertani gyakorlati műhelymunka várta a csoportokat gyakorlati tapasztalatokat bemutató interaktív játékokkal. Az Europass például különböző célcsoportok karriertanácsadását szimulálta, míg az Eurodesk „Time to Move” kártyajátékkal az ötlettől megvalósulásig címmel tartott 90 perces műhelymunkát. 

 

Ezt követően a „Reality Check” panelbeszélgetés során előadóinkkal a fiatalok élményalapú tanulásáról, karrier tanácsadásról beszélgettünk. 

 

Panelbeszélgetésben résztvevők:

  • Hajagos Kiss Margit, pályaválasztási tanácsadó - Pedagógiai Szakszolgálat
  • Reményi Gábor - National Instruments (NI) Kft.
  • dr. Török Réka - ELTE
  • Tábori Katalin - Innermetrix Hungary
  • Pataki Zoltán, elnök - EUdiákok/EUJOB

 Moderátor: Szűcsné Szabó Katalin, Euroguidance Hungary

 

Az egynapos műhelynap lehetőséget adott szakmai kapcsolatépítésre, valamint, a Human Bingo keretein belül a résztvevők  interaktív módon ismerhették meg egymást, tehették fel kérdéseiket egy-egy hálózat képviselőjének. 

A Navigátoron elhangzott előadások összefoglalója ITT érhető el.

Utolsó módosítás: 2020.01.21.