A CEEPUS program eredményei és hatásai

2020.01.17.

Kiadvány | Felsőoktatás

A CEEPUS program a 2018/2019-es tanévben ünnepelte alapításának 25. évfordulóját. Ezen évfordulóhoz kapcsolódóan egy összegző, értékelő tanulmányt készítettünk.

Tudta, hogy…

  • magyar koordinációjú hálózatok nyerték el legtöbbször a CEEPUS Miniszteri Díjat?
  • számos hálózat több mint 20 éve működik sikeresen?
  • egyre nagyobb az érdeklődés a program iránt hazai és regionális viszonylatban?

Kíváncsi, hogy…

  • melyek hazánk legjelentősebb partnerországai a program keretében?
  • melyek a legaktívabb magyar és külföldi egyetemek a programban?
  • milyen lehetőségeket tartogat a program a hallgatóknak, az oktatóknak és az intézményeknek?

 

A kiadvány célja, hogy visszatekintsen az elmúlt évtizedek magyar eredményeire, bemutatva a program hazai felsőoktatási intézményekre gyakorolt hatását. A szerzők a komplex kutatás keretében a témában elérhető dokumentumok összegzésén keresztül, statisztikai adatok elemzésével, illetve az érintett felsőoktatási intézmények koordinátorainak és külső szakértők megkérdezésével, tapasztalatokat gyűjtve kívánnak teljes képet nyújtani a programról.

A tanulmány igyekszik a CEEPUS program (Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram) eredményein túl magát a programot is kontextusba helyezni. Milyen más regionális vagy épp európai szintű hasonló célú együttműködések léteznek? Ezek erősítik, vagy inkább gyengítik a CEEPUS által elérni kívánt hatást? Milyen a CEEPUS kapcsolata a „nagy testvér” Erasmus+ programmal?

Az összegzésen túl a kötet a jövőbe tekintést is szolgálja, ugyanis a CEEPUS program jelenleg futó, III. szakasza 2025-ig tart. A következő évek így elegendő időt biztosítanak a további finomhangolásra, esetleges átalakítások bevezetésére. A kötetben éppen ezért a program hatásának fokozása, működésének hatékonysága érdekében javaslatokat is megfogalmaznak a szerzők.

Az online kiadvány ide kattintva érhető el.

A CEEPUS programról bővebben itt olvashat.

Utolsó módosítás: 2020.01.28.