Tanárokkal közösen építjük a tanulás jövőjét

2020.06.19.

Oktatás és képzés az EU-ban | Köznevelés

Jövőre is várjuk az érdeklődőket a Tempus Közalapítvány nyílt online kurzusába!

Tudja mi az a Sutori idővonal? Hallott már a Flippity vagy a Symbaloo alkalmazásról? Gondolta volna, hogy ezeket az iskolában is használhatja? Ha szeretne lépést tartani a modern kor kihívásaival – és a diákjaival –, csatlakozzon több ezer pedagógushoz A Tempus Közalapítvány ingyenes, online kurzusában: A tanulás jövőjében.

2020. február végén indult el ismét hazánk legnagyobb, tanároknak szóló tömeges nyílt online kurzusa: A tanulás jövője MOOC. Tanárok, óvónők, felsőoktatási oktatók és számtalan egyéb szakember ismerhetett meg új eszközöket és módszereket a modern, innovatív oktatáshoz. A kurzus megmutatta azt is, hogy a digitális munkarend nemcsak kihívásokat, hanem rengeteg megoldást, tanulási és együttműködési lehetőséget rejt a résztvevők számára. A kurzust ismét a Tempus Közalapítvány szervezte és valósította meg. A 2021-es évi kurzussal kapcsolatos információkért kövesse A tanulás jövője Facebook oldalunkat és Youtube csatornánkat!

A MOOC (Massive Open Online Course), azaz tömeges nyílt online kurzus egyre népszerűbb képzési forma világszerte. A képzésekhez bárki csatlakozhat, a tananyagok és a feladatok online érhetők el. A kurzusok sikeres elvégzéséhez általában teljesíteni kell bizonyos követelményeket ugyanúgy, mint egy hagyományos képzési forma esetén, például vizsgamunkákat kell készíteni, kvízeket kitölteni vagy bizonyos mennyiségű tananyagot bizonyítottan elsajátítani.

„Hálásan köszönöm a sok hasznos információt, amit ebben az áldatlan állapotban nagyon jól tudtam alkalmazni. Alig várom a következő kurzust, hogy ismét új ismeretekkel gazdagodjam!”*

A tanulás jövője MOOC célja, hogy egy olyan online teret hozzunk létre – főképp pedagógusok számára –, amelyben a tananyagok és tevékenységek lehetőséget teremtenek a digitális oktatás iránt érdeklődő pedagógusoknak a tudásmegosztásra és tapasztalatcserére. Idén a kurzus gerincének számító tananyag és fórumok mellett kisebb tanegységek (ún. (dis)kurzusok) is lehetőséget adtak a közös munkára és az egy-egy témában való alaposabb elmélyülésre, kapcsolatépítésre. (Aki összehasonlítás gyanánt a kurzus tavalyi évének összefoglalását is szívesen olvasná, ide kattintva teheti meg.)

Miért különleges A tanulás jövője MOOC?

  • Tanárok készítik tanároknak.
  • A kurzus témái az előzetes igényfelmérés alapján kerülnek kialakításra.
  • A részvétel teljesen ingyenes.
  • A megadott időkereten belül rugalmasan végezhető.
  • Kezdő és haladó tartalmakat is kínál, hogy mindenki találjon a saját szintjének megfelelő tananyagokat.
  • Közösségi tanulás és közös tudásépítés valósul meg a tevékenységek által.
  • A tanulási keretrendszerbe feltöltött anyagok a kurzust követően is elérhetőek a regisztráltak számára.
„Idén vettem részt először a kurzusban. Nagyon tetszett minden modulja. Hasznos felületetekkel ismerkedtem meg. Jövőre is szívesen bekapcsolódnék a képzésbe.”*

A kurzust idén is egy előzetes igényfelmérő kérdőív előzött meg, amelyen az alábbi négy témát szavazták meg résztvevőink:

  • Az együttműködő tanulás és tanítás
  • A tanulási folyamat játékosítása
  • Differenciálás
  • Önszabályozó tanulás, tanulási ösvények

A kurzus hivatalosan 5 héten át tartott, ám a digitális munkarend bevezetésével végül idő előtt megnyitottuk két utolsó modulunk teljes tartalmát, hogy az összes itt található (javarészt a digitális munkarendben remekül használható) tartalom elérhető legyen a pedagógusok számára. Büszkén tettük közzé oktatóvideóinkat is a Youtube-csatornánkon is, ahol a MOOC tananyagvideói mellett speciálisan a digitális munkarendre kialakított, távoktatást elősegítő listát is publikáltunk.

Rendkívül népszerű volt idén a Sutori idővolnal készítő alkalmazás, az ezzel kapcsolatos feladatra beadott munkákat itt tekinthetik meg! Hasonlóan érdekesek a kurzus során készült Podcastokat és a Differenciálás és játékosítás (Flippity, Symballoo) eszközeiből készült feladatbeadások is!
A kurzus online felületén közel 50 fórumban több mint 3000 bejegyzés született. Ezeket részben a hallgatók saját létrehozott fórumai, részben a kötelező fórumtevékenységek tették ki. Büszkék vagyunk résztvevőinkre, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben is ilyen sokan találtak időt arra, hogy a kurzust elvégezzék, a fórumokban, közös tevékenységekben aktívan részt vegyenek.

Megkérdeztük záró kérdőívünkben résztvevőinktől, hogy mi motiválta őket a kurzusban való részvételre. Nagy örömmel láttuk, hogy toronymagasan a „Szakmai fejlődés iránti elkötelezettség”, „Személyes érdeklődés, kíváncsiság” és a „Diákjaim kedvéért” választ jelöltétek meg. Úgy gondoljuk hosszú távon pont ez a 3 érv, ami az oktatás fejlődésének mozgatórugója lehet!

Köszönjük, hogy ennyien velünk tartottatok, ismét nagy élmény volt számunkra (és visszajelzéseitek alapján számotokra is) A tanulás jövője MOOC, ezért jövőre is tervezzük a kurzus meghirdetését. Kövessék híreinket és Facebook oldalunkat, hogy biztos ne maradjanak le róla!

*Részletek A tanulás jövője MOOC 2020 visszajelző kérdőívébe írt résztvevői véleményekből.

Utolsó módosítás: 2020.06.29.