Aktuális ki- és beutazási szabályok a CEEPUS program keretében

2021.03.05.

Hír | Felsőoktatás

Ezen az oldalon a CEEPUS programban a koronavírus járványhelyzet során alkalmazandó mindenkor hatályos ki- és beutazási szabályokat találják meg Magyarország vonatkozásában. Az oldalt folyamatosan frissítjük.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a magyar ki-és beutazási rendeleteket, szabályokat, és a pályázás során, ill. a tervezett utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a hatályos szabályokról!

A kiutazó ösztöndíjasokra vonatkozó információk

A Konzuli Szolgálat honlapján követhetők a Magyarországról történő kiutazásra vonatkozó aktuális ajánlások. A kiutazói mobilitás - saját felelősségre - jelenleg az ott felsorolt CEEPUS országokba lehetséges: Albánia, Ausztria, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Lengyelország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

Kérjük az alábbi szabályok megismerését és betartását:

  • A kiutazóknak a fogadó ország aktuális beutazási feltételeit és szabályait kell betartaniuk – minden kiutazó saját felelőssége, hogy ezekről naprakész információkkal rendelkezzen.
  • Javasoljuk, hogy használják a Konzuli Szolgálat egyes országokra vonatkozó tájékoztatóját.
  • A Covid–19-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid–19-oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szóló, 2021. június 14-i (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében uniós digitális Covid-igazolvány birtokában járványügyi korlátozások nélkül lehet utazni az Európai Unión belül, amennyiben teljesülnek a fenti rendeletben leírt kritériumok.
  • A mobilitás végén a hazatéréssel kapcsolatos aktuális szabályokat minden hazatérőnek be kell tartania.
  • A célországban elérhető virtuális, ill. kombinált (hibrid) mobilitási forma lehetőségéről kérjük, konzultáljanak a fogadó nemzeti irodával (ennek gyakorlata országonként eltérő lehet: jelenleg Csehország, Horvátország, Lengyelország és Montenegró biztosít ösztöndíjat virtuális vagy hibrid - részben fizikai - mobilitás, továbbá Szerbia hibrid mobilitás megvalósítására).
  • Kérjük, a kiutazás előtt minden esetben egyeztessék a fogadó intézménnyel annak fogadókészségét.
  • Ha a mobilitás a jelen körülmények között nem valósítható meg, kérjük, egyeztessenek a halasztásról, átütemezésről a fogadó koordinátorral, és tájékoztassák a fogadó nemzeti irodát is.
  • A partnerországok nemzeti CEEPUS irodáinak elérhetőségei a Központi CEEPUS Iroda honlapján az országzászlókra kattintva érhetők el.

A beutazó ösztöndíjasokra vonatkozó információk

Jelenleg állampolgárságtól és a koronavírus elleni védettségtől függetlenül járványügyi korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarország területére, azonban a beutazás egyéb, általános feltételeivel (pl. érvényes úti okmány) rendelkezni kell.

További tudnivalók beutazó ösztöndíjasoknak

  • Kérjük, a beutazás előtt minden esetben egyeztessék a fogadó intézménnyel annak fogadókészségét.
  • A járványhelyzet alatt a beutazó hallgatók online tevékenység esetén is jogosultak a teljes ösztöndíjra,
    • ha fizikailag megvalósult a mobilitásuk (ténylegesen beutaztak Magyarországra),
    • de tanulmányaikat a járványhelyzetből fakadó korlátozások miatt csak, ill. részben online formában tudják végezni.
      Itt is érvényesül az az elv, hogy teljes ösztöndíjra csak a Magyarországon töltött időszakra jogosult a beutazó.
  • A pályázat lezárása (részben) virtuális mobilitás esetében is az ösztöndíjas által kitöltendő Mobility Report és a fogadó intézmény által kiállítandó Letter of Confirmation igazolás www.ceepus.info felületre való feltöltésével történik. A Letter of Confirmation igazolást a mobilitási formának (fizikai, virtuális vagy hibrid) megfelelően kell kitölteni.
  • A 2020/2021-es tanévre szóló beutazói mobilitások szükség esetén átütemezhetők a fogadó koordinátorral való egyeztetés alapján. Kérjük, változás esetén a mobilitás új időpontjáról vagy új formájáról tájékoztassák a CEEPUS Magyarországi Irodát is.
  • 2021/2022-es tanévre szóló beutazói mobilitások szükség esetén átütemezhetők a fogadó koordinátorral való egyeztetés alapján. Kérjük, változás esetén a mobilitás új időpontjáról vagy új formájáról tájékoztassák a CEEPUS Magyarországi Irodát is.
  • Amennyiben a Magyarországra beutazó ösztöndíjas esetében felmerül, vis maior kérelmet nyújthat be a https://vismaior.tka.hu felületen az alábbi útmutatók és eljárásrend szerint:

Ha a fentiek alapján további kérdése merül fel, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a CEEPUS Magyarországi Irodával a ceepus(@)tpf.hu email címen.

Sok sikert kívánunk a pályázatok megvalósításához!
Tempus Közalapítvány

Utolsó módosítás: 2022.03.08.