Három napon keresztül ünnepeltük együtt az Erasmus+ programot

2020.10.19.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Az #ErasmusDays programsorozat keretében október 15-17. között, több mint 90 hazai eseménnyel mutattuk meg, hogy mit adott a program és a projektek a világnak.

Magyarország 92 eseménnyel csatlakozott idén a nemzetközi #ErasmusDays kezdeményezéshez október 15-17. között, hogy megmutassa, mit adott a világnak az Erasmus+ és, hogy együtt ünnepeljük a programot és Európát.

Összesen 78 hazai intézmény és szervezet projektcsapata jelentkezett szervezőnek az Erasmus+ köznevelés, szakképzés, felnőtt tanulás, felsőoktatás és ifjúság szektorát képviselve. Az izgalmas programok országszerte 30 városban valósultak meg. Az események közül több mint 40 volt nyilvános, így ezekbe bárki bekapcsolódhatott érdeklődőként. 

A szervezők élménybeszámolókkal, interaktív műhelymunkákkal, információs napokkal, élőképekkel, flashmobokkal, online eseményekkel, kihívásokkal, módszertani bemutatókkal készültek, hogy bemutassák projektjüket és eredményeiket a nemzetközi programsorozat alkalmából. 

Ízelítő a programokból

A Képes Géza Általános Iskola diákjai és pedagógusai is rengeteg új online alkalmazást ismertek meg a karantén idején. Ezt kihasználva és a járványhelyzetet figyelembe véve egy online szabadulószobát készítettek „Szabadulj be az iskolába” címmel, melyet a Facebookon és a honlapjukon is elérhetővé tettek. Minden érdeklődő, szülők, gyerekek és azok, akiket csak szeretnék megismerni iskolát, megoldhatták a feladatokat és bejuthattak virtuálisan az iskolába. Voltak, akik az iskola keretein belül osztályként oldották meg, de nagyon sokan otthonról szabadultak be az iskolába és ismerkedtek meg az Erasmus pályázatukkal is.

A Galileo Progetti Nonprofit Kft. „FINE! - Táplálkozás kisgyermekkorban” címen valósított meg webináriumot, amelyen több mint 50 fő vett részt és töltöttek ki kérdőívet is az eseménnyel kapcsolatban. Valamint bemutatták a projekt Záró Tanulmányát és Receptkönyvét, amit sokan el is kértek a rendezvény után digitális formátumban.

A DSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola azért csatlakozott a programsorozathoz, hogy ismertesse az iskolában évek óta zajló eredményes pályázati tevékenységet, illetve felhívják a figyelmet a mobilitásokban rejlő pozitív hatásokra. Ennek érdekében az iskola aulájában kiállítást rendeztek, online vetélkedőt szerveztek. Az online versenyre 198 megoldás érkezett, nagy örömöt jelentett a szervezőknek, hogy más iskolák diákjai, pedagógusai is a versenyzők között voltak.

Milyen hatással volt a jelenlegi járványügyi helyzet az Erasmus Napokra?

A COVID-19 okozta járványügyi helyzetben az események többsége online valósolt meg, a szervezők kihasználták a digitális lehetőségeket és platformokat, így a programokba a világ bármely pontjáról be lehetett kapcsolódni: online szabadulószoba, információs napok a Zoom-on és digitális workshopok fogadták az érdeklődőket. Ugyanakkor voltak olyan események is, amelyek hibrid formában vagy akár teljesen élő rendezvényként valósultak meg, természetesen betartva a járványügyi óvintézkedéseket, mint a maszkviselés, a távolságtartás. Az élő rendezvények nagy részét inkább szabadtéren, az iskola udvarán rendezték meg. 

A járványügyi helyzet miatt a Kecskeméti Piarista Iskola osztályai is a tantermekből követték videokonferencián a prezentációkat, kérdéseket előzetesen és a prezentációk közben egy online felületen tehették fel telefonjaikkal. Négy programról tartottak előadást a diákok: mindannyian kiemelték, hogy ezek az utak a nyelvi fejlődés mellett az önállóságban, problémamegoldó készségben is nagyon fejlesztették őket. A délelőtti előadások a diákoknak szóltak, délután külön a tanároknak is előadták a diákok. Itt a tanárok már részben otthonról tudtak bekapcsolódni az eseménybe.

A BGSzC II. Rákóczi Ferenc Technikumban online disszeminációs eseményt szerveztek és egy kérdőívet is kitölthettek a diákok. Az iskolában váltott heteken vannak bent a tanulók, így hibrid programot tudtak megvalósítani: azok az osztályok, akik bent voltak, a termekben követték a programokat, a többiek pedig online csatlakoztak. Így összesen több mint 200 fő vett részt az eseményen.

A debreceni Lilla Téri Általános Iskolában október 15-én kiállítást rendeztek az angol nyelvterületi országok kulturális gazdasági, történelmi, földrajzi hátterének bemutatásával, a következő napon pedig webináriumot valósítottak meg, hogy beszámoljanak az Erasmus + pályázatukról.

A Központ Egyesület iskolalátogatást szervezett az Erasmus Napok alkalmából, amikor is a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanóráján, valamint a szintén debreceni Újkerti Közösségi Házban tartottak informális előadást. Az eseményeken a fiatalok és résztvevők közelebbről megismerkedhettek az Európai Unióval, Erasmus+ programmal és általában, a nemzetközi mobilitással.

A Váci SzC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola osztályai előzetes választás során Európa különböző országaiból készültek, dekorálták az osztályokat, prezentációkat készítettek, a résztvevők kvízt töltöttek ki. Az iskola végzős cukrászai egy hatalmas Erasmus Napi tortát készítettek, az esemény végén pedig díjátadó ünnepséget szerveztek.

A Debreceni Egyetem a járványügyi helyzetre való tekintettel idén az #Erasmusdays programsorozat részeként egy Mobility Café live eseményt tartott élő Facebook közvetítés keretében. A videóban az intézmény Erasmus koordinátora beszélt mindarról, amit érdemes tudni az Erasmus+ programról, különös tekintettel az aktualitásokra, illetve korábban mobilitásban részt vett hallgatók élménybeszámolóit is meghallgathatták azok, akik online csatlakoztak az eseményhez. A videót ide kattintva lehet visszanézni!

A környezetvédelem kapott főszerepet az idei #ErasmusDays rendezvényen a Nyíregyházi Egyetemen: az intézményben jelenleg tanulmányokat folytató nemzetközi hallgatók, valamint a Bessenyei György Pedagógusképző Központ oktatói és a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda munkatársai látogatást tettek a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében. Az eseményen résztvevő látogatóknak a botanikus kert vezetője, Dr. Csabai Judit tartott rövid előadást a kertről, majd egy rövid sétát követően a nemzetközi hallgatók fákat ültettek a kertben.

Idén a Tempus Közalapítvány is csatlakozott az Erasmus Napok szervezőinek táborázhoz és két online eseményt valósítottunk meg október 15-én az idei Határtalan hatás címet viselő Erasmus+ disszemniációs konferencia kapcsolódó rendezvényeiként. A Sikeres mobilitási projektek a felsőoktatásban szekcióba három intézmény képviselője kapott meghívást, akik arról tartottak előadást, hogy mitől lesz sikeres egy Erasmus projekt (KA103-as, KA107-as ill. KA203-as), és hogyan lehet kihasználni a különböző programok közti szinergiákat. A másik, Kiemelkedő projekttermékek az Erasmus+ programban című online eseményen az elmúlt évek projekttermékeiből mutattunk be tizennyolcat mindössze 1,5 óra alatt a több mint hetven fős közönségnek előadások és tematikus beszélgetések keretében, hogy megmutassuk, milyen kézzelfogható eredmények születtek a program hamarosan lezáruló hétéves ciklusában. 

A nemzetközi programsorozat keretében világszerte 5023 esemény valósult meg és közel 70 országban zajlottak egy időben a színes programok október 15-17. között. 

Utolsó módosítás: 2020.10.29.