Videók és képzés egy befogadóbb társadalomért

2020.12.08.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Pedagógusoknak szóló képzésről és egy sikeresen megvalósított fogyatékosügyi témahétről készített videókat a Kézenfogva Alapítvány KÉP című Erasmus+ projektjük keretében.

Emellett 3 olyan kisfilmet is forgattak tapasztalati szakértőkkel közösen, melyek célja, hogy oktatási segédanyagként szolgáljanak pedagógusok számára ahhoz, hogy óvodás és kisiskolás gyerekekkel közösen gondolkodjanak fogyatékos emberekkel kapcsolatos helyzetekről, helyes viselkedésről, méltó bánásmódról.

A videók egy részét a nagy sikerrel megvalósított nyári KÉP képzésen forgatták, amelyen 18 kíváncsi és tanulásra vágyó pedagógus vett részt. A képzés a KÉP – „Komplex érzékenyítő program megosztása és adaptálása a Közép-európai régióban” projekt része. A projekt a Kézenfogva Alapítvány koordinátori és szakmai vezetésével valósult meg, partnerségben a komáromi Comenius Pedagógiai Intézettel és a marosvásárhelyi Kulcs Szociálpedagógusok Egyesületével. A projekt és így a képzés is az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásának köszönhetően valósult meg.

A projekt elsősorban - összhangban a résztvevő szervezetek alapítói céljaival - a hátrányos helyzetű gyerekek, köztük is a fogyatékos gyermekek társadalmi elfogadásának erősödését célozza. Olyan komplex programot kínál fel az óvodák és az általános iskolák számára, amelyben a társadalmi elfogadás személyes, szakmai és közösségi szinten megjelenik. A KÉP másrészről tevékenységei által a közép-európai magyar nyelvű közösségek kulturális értékeinek megőrzéséhez és promotálásához is kapcsolódik.

Az augusztus elején, Budapesten megvalósított képzésen a résztvevők nagyon pozitívan értékelték, hogy ezúttal egy gyakorlatias és izgalmas képzésen vettek részt, ahol a mindennapjaikban hasznosítható tudást szereztek. Ahogy egyikük megfogalmazta: „Sokat tanultunk, valós szituációkra kaptunk tanácsot, útmutatót”. Többen kiemelték azt is, hogy nagy szükség lenne más intézmények pedagógusainak találkozására és együtt gondolkozására, hogy így egy támogató közösségként egymás eseteiből, és már megszerezett tapasztalataiból is tanulhassanak. A képzés után a résztvevő óvodapedagógusok és általános iskolai tanítók hazatértek a gyerekközösségekbe, ahol fogyatékosügyi témahetet és foglalkozásokat valósítanak meg, ezzel is erősítve az fogyatékosság és az inklúzió témájának fontosságát. Ezeket a tapasztalatokat mutatják be a most elkészült videók és a jövőbeli munkát szeretnék támogatni az elkészült oktatási segédanyagok.

A projektről az alábbi honlapon található bővebb információ, ahol a videók is megtekinthetők: www.kezenfogva.hu/kep

  

 

Utolsó módosítás: 2020.12.17.