Digitális Tér Konferencia 2020 - Együttműködés a digitális térben, járványon innen és túl

2020.12.18.

Rendezvény | Ifjúság, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

A 3 napos online rendezvény felvételei már megtekinthetőek

Három napon keresztül zajlott a 2020-as évi Digitális Tér Konferencia az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, az Osztályfőnökök Országos Egyesülete és a Tempus Közalapítvány közös szervezésében. A konferencia előadásait online közvetítésen tekinthette meg minden regisztrált résztvevő.

Az első napon a konferencia megnyitását követően 3 remek előadást tekinthettük meg, amelyekben járványhelyzetben kialakult oktatási kutatásokat és megoldásokat mutattak be. Ezt követően egy kerekasztal beszélgetést hallgathattak résztvevőink, 5 kiemelkedően innovatív pedagógussal.

A konferencia második napján „A kultúraváltás sokkja” címmel ismét egy kerekasztal beszélgetés zajlott, amelyben a digitális oktatással, digitális korszakkal járó kultúraváltásról beszélgettek a meghívott szakemberek. A szekcióban arra kerestek választ, hogy hogyan élik meg napjaink kultúraváltását a különböző korosztályok: bénító sokkhatást jelent-e számukra, vagy képesek meglátni az új lehetőségekben rejlő izgalmas kihívásokat.

Ezt követően a „Távmegoldások” szekcióban olyan szervezetek mutatkoztak be, akik valamilyen kiemelkedő innovációval reagáltak a járványhelyzetre. Szerepet kapott a KórházSuli program, a United Way Magyarország civil kezdeményezései, az Eszterházy Károly Egyetem pályaorientációs és távtanácsadási gyakorlata, az Alapfilmek projekt a Nemzeti Filmarchívum előadásában illetve a Tempus Közalapítvány A tanulás jövője kezdeményezése.

A konferencia harmadik napján a „Digitális oktatás dilemmái a tanárképzésben” szekcióban betekintést kaphattunk a tanárképzés több izgalmas fejlesztési irányába három különböző felsőoktatási intézménytől - PTE BTK Neveléstudományi Intézet, KRE IKT Kutatóközpont, ELTE PPK (Távolléti oktatás a tanárképzésben: kihívások és tanulságokDigitális módszertani kihívások a tanárképzésben - mire tanít a távolléti oktatás) - és megismerhettük azt is, milyen értékes tapasztalatok születtek, és milyen nehézségek alakultak ki a távoktatás időszaka alatt a tanárképzésben.

A konferencia utolsó szekciójában bemutattuk a 2020-as év 12 Digitális Pedagógus Díjjal elismert pedagógusát és lehetőségünk volt betekinteni feltöltött jógyakorlataikba is – a résztvevők pedig kérdezhették a díjazottakat. Erről ezen a linken olvashatnak tovább.

A Digitális Tér Konferencia 2020 előadóinak és résztvevőinek térképe

Az előadások felvételei a szövegben található linkekre kattintva elérhetőek.

Utolsó módosítás: 2020.12.21.