Az Erasmus+ óta már nemcsak magyarnak vallom magam, hanem európainak is - Interjú Vona Viktóriával

2021.03.24.

Pályázat | Felsőoktatás

Vona Viktória a hollandiai Erasmus+ ösztöndíjas időszaka alatt nemcsak a precíziós gazdálkodással ismerkedett meg, hanem a férjével is.

 Miért pályáztál egyetemi éveid alatt Erasmus+ ösztöndíjra? 

Elsősorban külföldi tapasztalatot akartam szerezni, illetve jobban elsajátítani az angol nyelvet. Hollandiának nagyon fejlett a mezőgazdasága, számos innovációval találkozhatunk ott, ezért egyértelmű volt számomra, hogy ezt az országot választom. A dronteni Aeres University of Applied Sciences-en volt egy olyan 2 féléves képzés, aminek a végén egy plusz BSc diplomát is megszerezhettem, ez nagyon jó lehetőség volt.

 Miben volt más az oktatás a külföldi egyetemen, mint itthon? 

Magyarországon nagyon alapos elméleti tudást kaptunk, Hollandiában ezzel szemben nagyobb hangsúlyt fektettek a gyakorlati oktatásra. Az kurzusok során esettanulmányokat kellett feldolgoznunk, gyakori volt a csoportmunka. Azt is elsajátítottuk, hogy hogyan tudunk megoldást találni a problémákra, és hogyan kérdezzünk, ha valamit nem értünk. A kinti egyetemen töltött egy év alatt szakmai gyakorlati helyet is kellett keresnünk egy cégnél, hogy tapasztalatot szerezzünk.

 Mi volt számodra a leghasznosabb tantárgy, amit a külföldi időszakod alatt tanultál? 

A szakmai órák mellett volt egy 2 féléves Personal developement plan nevű tárgyunk is, amely során a személyes fejlődésünk tervét kellett kidolgoznunk. Tanév elején végig kellett gondolnunk, hogy mit várunk a kurzustól, és mit szeretnénk elérni mind a személyes, mind a szakmai fejlődésünk terén. Ehhez az egyetem biztosított coach-okat is, akik az év során segítettek minket. Ennek keretében megtanultuk, hogy nemcsak a jó tervezés fontos, hanem az is, hogy a szakmai és személyes céljaink harmóniában legyenek egymással. Az akkor elsajátított módszereket azóta is alkalmazom a mindennapok során.

 Mi volt a legjobb élményed ez alatt az egy év alatt? 

Az, hogy ott ismertem meg a férjem, aki szintén Erasmus+ ösztöndíjas időszakát töltötte Hollandiában. Ő akkoriban itthon a Debreceni Egyetemen tanult, én pedig a gödöllői Szent István Egyetemen, így Magyarországon lehet soha nem is találkoztunk volna.

 Miért döntöttél úgy, hogy kint maradsz Hollandiában az Erasmus+ időszakod után? 

A kinti szakmai gyakorlati helyemen állást ajánlottak, és ez nagyon vonzó lehetőség volt, ezért úgy döntöttem, maradok. 9 évig éltem Hollandiában. Ez alatt a precíziós mezőgazdasággal foglalkoztam fejlesztési, innovációs területen.

 Elmondanád röviden, mit jelent a precíziós gazdálkodás? 

Ennek a gazdálkodási formának az a lényege, hogy felismerjük, egy mezőgazdasági táblán belül is különbségek vannak, melyeket más-más eljárásokkal kell művelni.

 Mit tanított neked a külföldön töltött 9 év? 

Rengeteget tanultam különböző nemzetközi viselkedésformákról. Ezt a tudást a mai napig alkalmazom az üzleti élet során. Mára könnyen meg tudom magam érteni a különböző nemzetiségű emberekkel. Sokkal mobilisabb is lettem. Már nem csak magyarnak vallom magam, hanem európainak is.

 Miért döntöttél úgy 2017-ben, hogy hazatérsz? 

Egy Erasmus időszaknak, és úgy általában a külföldi életnek van egy íve. A kiutazás után minden szokatlan és picit ijesztő, de ez az érzés hamar átalakul, és az ember minden pillanatát élvezi az új helyzetnek. Nálam ez az extázis-időszak évekig tartott. Idő közben gyerekeim lettek, és úgy éreztem, hiányoznak a gyökereim, az otthonom, a kultúra, a család. Ezért végül hazaköltöztünk.

 Hogyan járult hozzá a külföldön töltött időszak ahhoz, hogy utána itthon is beindítsd a karriered? 

A holland cég, ahol a kezdetektől fogva dolgoztam, 2017-ben megkért rá, hogy segítsem a kelet-európai terjeszkedésüket. Így már kint megkaptam a lehetőséget, hogy képviseljem őket Magyarországon. A külföldön töltött éveknek köszönhetem azt a tudást és magabiztosságot, ami segített itthon elindítani a saját vállalkozásomat is.

 Mit üzennél az Erasmus pályázás előtt álló, hezitáló hallgatóknak? 

Szerintem a mai világban 1 év külföldön töltött idő majdnem kötelező. Én azt mondom, hogy aki kint sikeres tud lenni a szakmájában, az itthon is, és fordítva. Ehhez remek alapokat ad egy Erasmus időszak, ezért mindenkinek érdemes belevágni.

 

Szerző: Deme Felícia, Tempus Közalapítvány

Utolsó módosítás: 2021.03.29.