Fejlesztő lehetőségek az önkormányzatok ifjúsági ügyekért felelős szakembereinek

2021.03.24.

Rendezvény | Önkormányzatok

Események és eszközök, amelyek segíthetik a fiatalok társadalmi részvételének erősítését.

Az Európai Unió kezdeményezéseinek, az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programoknak kiemelt horizontális prioritása az aktív társadalmi részvétel erősítése. Ezek a programok lehetőséget és forrást nyújtanak az önkormányzatoknak arra, hogy saját ifjúságügyi törekvéseiket erősítsék. Ezt a folyamatot támogatva a Tempus Közalapítvány a Europe Goes Local és a Democracy Reloading stratégiai együttműködéseken keresztül a következő angol nyelvű eseményeket ajánlja az érdeklődő önkormányzati ifjúsági referensek, valamint települési ifjúságsegítők figyelmébe:

Activating citizens –municipalities making use of the European Solidarity Corps

(Mozgásba hoz – az Európai Szolidaritási Testület lehetőségei önkormányzatoknak)

A kétnapos webinárium célja az Európai Szolidaritási Testület lehetőségeinek bemutatása és feltérképezése a helyi közösségek számára. Az Európai Szolidaritási Testület célja a fiatalok aktív részvételének támogatása, a szolidaritás és demokrácia elősegítése Európa-szerte. Az eseményen a helyi szintű önkormányzatok megtudhatják, hogy a Testület által nyújtott lehetőségek miként segíthetik munkájukat, adhatnak megoldást helyi kihívásokra és erősíthetik (testvérvárosi) hálózataikat.

Időpont: 2021. április 27-28.

Jelentkezési határidő: 2021. március 30.

Jelentkezés és további információk

Volunteering & solidarity as a social capital of the city

Az online konferencia témája a szolidaritás és a társadalmi összetartozás helyi szintű erősítése, az Európai Szolidaritási Testület programban pályázható önkéntességi és szolidaritási projektek által. A nemzetközi eseményre önkormányzatok, és a velük való együttműködésre nyitott vagy már együttműködő civil szervezetek, illetve a társadalmi felelősségvállalás terén aktív vállalkozások képviselőit várják, hogy közösen ismerjenek meg jó példákat, sikeres kezdeményezéseket.

Időpont: 2021. május 18-21. (összesen 4, egyenként max. 3 órás programelem)

Jelentkezési határidő: 2021. április 12.

Jelentkezés és további információk

Democracy Reloading Toolkit

A Democracy Reloading elnevezésű projekt az Erasmus+ nemzeti irodák ifjúsági területen megvalósuló együttműködése, amely 2015-ben indult, hogy létrehozzon egy stratégiai megközelítésű partnerséget a helyi és regionális önkormányzatokkal a fiatalok demokratikus részvételi struktúráinak tervezéséhez, azok erősítéséhez. Az elmúlt évek tanulási eredményeit felhasználva összeállt egy, az önkormányzatoknak szánt referencia-modell a fiatalok döntéshozásba való bevonásához szükséges kompetenciákról, valamint egy ezek implementálását elősegítő online eszköztár (Democracy Reloading Toolkit) is. Az önkormányzatoknak, illetve települési ifjúsági munka keretében a fiatalok részvételéért, döntéshozási folyamatokba való bevonásáért munkálkodóknak szóló online gyakorlatgyűjtemény, (ön)fejlesztő eszköztér hamarosan magyar nyelven is elérhetővé válik.

Az eszköztár a következő honlapon érhető el: https://democracy-reloading.eu/

Bővebben a Democracy Reloadingról

Democracy Reloading: Training Module B

A képzés keretében önkormányzati ifjúsági ügyekért felelős szakembereknek kívánunk segíteni a fiatalok részvételének támogatásában, ennek érdekében körüljárni a kapcsolódó témákat és felkészíteni őket a Democracy Reloading Toolkit használatára. A nemzetközi képzés célkitűzései között ezen felül a résztvevők tapasztalatainak megosztása, az Erasmus+ ifjúsági programokban rejlő lehetőségek feltérképezése, valamint a fiatalok döntéshozatalban való részvételének helyi színtereit tovább fejlesztő módszerek és ötletek meghatározása szerepel.

Időpont: 2021. szeptember 13-17. Budapest

Jelentkezési határidő: 2021. május 31.

Jelentkezés és további információk

Democracy Reloading Toolkit webináriumok

Az online szemináriumok a Democracy Reloading Toolkit használatának bemutatásával támogatják az önkormányzatok munkatársait a fiatalok döntéshozatalban való részvételének megtervezésében, fejlesztésében és megvalósításában, valamint a helyi demokrácia javításában. A szemináriumok által feldolgozott témakörök tartalma megegyezik, azonban a meghívott előadók, szakemberek személye eseményenként eltérő.

Időpontok:

  • 2021. április 27. 15:30-17:00
  • 2021. május 25. 15:30-17:00
  • 2021. június 17. 15:30-17:00

Jelentkezési határidő: a regisztráció folyamatos, egy héttel a soron következő esemény időpontja előtt zárul.

Jelentkezés és további információk

Utolsó módosítás: 2021.03.29.