Save the date: Alma a fán műhely

2021.04.27.

Rendezvény | Ifjúság, Szakképzés, Nonprofit szervezet, Köznevelés

Műhelysorozatunk következő fókusztémája: Értjük egymást? Értsük egymást! Jó gyakorlatok és módszertanok a szülőkkel való együttműködésre

Az oktatás a szülők és az iskola közös felelőssége, melyet a két fél közötti kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatra és együttműködésre kell alapozni. Az ösztönző otthoni környezet és a szülői részvétel döntő fontosságú a gyermek tanulási, kognitív, társadalmi és érzelmi fejlődésében. Gyakran előfordul azonban, hogy az iskola és a családok közti viszony problémás. Ennek egyrészt okai lehetnek a szülők előző oktatási tapasztalatai, iskolai végzettsége, kulturális és társadalmi-gazdasági háttere, az eltérő gyereknevelési stílus, vagy az iskolai „kultúrával” és „nyelvvel” kapcsolatban tapasztalt távolság. Másrészt az is előfordulhat, hogy a tanárok a szülőket passzívnak, vagy épp ellenkezőleg, tolakodónak tartják, illetve nincs elegendő idejük vagy tapasztalatuk ahhoz, hogy hatékonyan megszólítsák és bevonják a szülőket.

Műhelyünk célja, hogy átgondoljuk, milyen eszközökkel tudjuk támogatni az iskola és a családok közötti kommunikáció fejlesztését, ami segíthet kiépíteni a bizalmat és a kölcsönös megértést. A résztvevők megismerhetik saját határaikat, és reflektálhatnak az együttműködést gátló tényezőkre, majd ezekből merítve átgondolhatják saját gyakorlatukat, új utakat kereshetnek a megoldáshoz.

Időpont: 2021. május 20., csütörtök, 15:00-18:00
Helyszín: Online (Zoom)

Ízelítő a programból:

A műhelymunkát megelőzően a résztvevők először egy kerekasztal beszélgetést hallgathatnak meg, amelyben a különböző nézőpontokat és szakterületeket képviselő meghívottakkal járjuk körül a szülők és az iskola együttműködésének témáját és keressük a módját, hogy hogyan lehet támogatni a kölcsönös megértést.

A műhely második részében a résztvevők virtuális szobákban interaktív műhelymunkába kapcsolódhatnak be, ahol egy-egy konkrét jó példát vagy gyakorlatban is használható megközelítést mutatunk be.

A műhelyre szeretettel várjuk a pedagógusokat, a szülőket, az iskola- és munkaközösség-vezetőket, illetve a társterületek szakembereit is.

A részletes program és a regisztráció itt érhető el.

Utolsó módosítás: 2021.05.21.