Ösztöndíjprogramok támogatják az Ukrajnából menekültek részvételét a magyar felsőoktatásban

2022.04.04.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Többek között a Stipendium Hungaricum, Erasmus+, Makovecz Program és a CEEPUS program is külön támogatásokat indít a Magyarországra érkező hallgatók és oktatók számára.

A kormány döntése alapján a külföldi hallgatók hazai felsőoktatási intézményekben történő diplomaszerzését támogató Stipendium Hungaricum program kibővült a „Students at Risk” alprogrammal, amely az Ukrajnából az orosz–ukrán háború miatt menekülni kényszerült ukrán, illetve a Stipendium Hungaricum partnerországok hallgatói számára nyújt segítséget. Mintegy 1000 fő kap lehetőséget, hogy az Ukrajnában elkezdett, folyamatban lévő tanulmányait magyarországi felsőoktatási intézményben fejezze be. A Tempus Közalapítvány koordinálásával megvalósuló alprogramot idén 3,25 milliárd forint többletforrásból finanszírozza a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A Makovecz Program felhívásának módosítása lehetővé teszi, hogy kárpátaljai magyar hallgatók, oktatók és felsőoktatásban közreműködő szakemberek is bekapcsolódhassanak a magyarországi, illetve a teljes Kárpát-medencei felsőoktatásba. A program 130 millió forint pluszforrásból biztosítja a résztvevők ösztöndíját és közeli hozzátartozóik támogatását.

A Tempus Közalapítvány az Erasmus+ program keretében is támogatást biztosít a hazánkba érkező ukrán és harmadik országbeli felsőoktatási hallgatók, oktatók és munkatársak fogadására. Az ukrajnai résztvevők bejövő mobilitásának támogatása új elemként jelenik meg a programban. A megvalósítás részletei még kidolgozás alatt vannak, de az Európai Bizottság javaslata alapján van lehetőség arra, hogy ösztöndíjas formában fogadjuk a résztvevőket magyarországi felsőoktatási intézményekben. Azok az oktatók, akik ukrán felsőoktatási intézményben dolgoztak Magyarországra érkezésük előtt, szintén igényelhetnek támogatást, melynek havi ösztöndíjrátája nemzeti szinten kerül meghatározásra.

A Közép-Kelet-Európában és a Nyugat-Balkánon megvalósuló részképzésre, kutatómunkára, vagy rövidebb hallgatói mobilitásra lehetőséget biztosító CEEPUS program, egy rendkívüli döntéssel lehetővé tette, hogy ukrán freemover ösztöndíjasai – azok a 2021/22-es tanévben résztvevő diákok és oktatók, akik egyetemi hálózatokon kívül pályáztak – könnyített feltételekkel vehetnek részt a mobilitásban, amennyiben az adott fogadó ország szeretne élni ezzel a lehetőséggel. A hazai intézmények körülbelül 200 hónapnyi támogatást tudnak erre a célra felhasználni, 3 hónapos hallgatói, illetve 1 hónapos oktatói mobilitásokkal.

Az ukrán-orosz háború kirobbanása ismét megmutatta, hogy milyen fontos szerepe van az összefogásnak és a szolidaritásnak – az oktatási együttműködések területén is. A nemzetközi ösztöndíjprogramokat koordináló Tempus Közalapítvány azonnal elkezdte felmérni a kárpátaljai, illetve ukrajnai felsőoktatási hallgatók és oktatók megsegítésének, magyarországi tartózkodásának támogatási lehetőségeit, valamint a rendelkezésre álló források átcsoportosíthatóságát. Az erre irányuló tevékenységeik részeként csatlakoztak a Híd Kárpátaljáért segélyprogramhoz, melynek keretében várják azoknak az Ukrajnából menekülő egyetemistáknak és oktatóknak a jelentkezését, akik szeretnének bekapcsolódni a hazai felsőoktatás nyújtotta lehetőségekbe. A Tempus Közalapítvány által működtetett információs vonalon és online felületen március 7. óta már több mint 3800-an jelentkeztek. Az ügyfélszolgálaton keresztül az érdeklődők segítséget kaphatnak magyarországi képzésekbe való bekapcsolódásban, ösztöndíjas lehetőségek elérésében, valamint szállással, elhelyezéssel kapcsolatos kérdésekben is.

A programok átalakításával és a források átcsoportosításával az cél, hogy minél több felsőoktatási szereplőnek biztosítsa a tanuláshoz és tanításhoz megfelelő magyarországi feltételeket a háború elől menekülők számára. Ennek érdekében a szervezet képviselői folyamatosan egyeztetnek nemzeti és európai szinten az általuk kezelt programok megvalósíthatóságáról, és igyekeznek a lehető legrugalmasabb feltételeket biztosítani a résztvevőknek.

 

Utolsó módosítás: 2022.04.04.