Erasmus35 arcaink Brüsszelben ünnepelték a program évfordulóját

2022.09.23.

Hír | Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

Az Európai Bizottság meghívta Tóth Judit Emma nemzetközi koordinátort és Barna Zsombor egykori Erasmus-résztvevőt a 35 éves program eredményeiről és jövőjéről szóló rendezvényükre.

Idén lett 35 éves az Erasmus+ program, ezért a 2022-es év az Európai Unió kulcsfontosságú kezdeményezésének ünnepléséről szól. Az évfordulót egész évben, uniós szinten ünnepeljük, és ennek megkoronázásaként az Európai Bizottság nagyszabású rendezvényt szervezett Brüsszelben. 2022. szeptember 20-án, az Albert Borschette konferenciaközpontban tartották az „Erasmus+ 35 years – 35 experiences” (35 év Erasmus+, 35 tapasztalat) elnevezésű hibrid rendezvényt, ahol az Erasmus+ program összes országa képviseltette magát.

Az eseményre 35 példaértékű egykori és jelenlegi Erasmus-résztvevőt hívtak meg a programországok képviseletében, és Magyarországról két Erasmus35 arc is kiutazhatott: Tóth Judit Emma, Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum nemzetközi kapcsolatok koordinátora, illetve Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház színésze, aki 2016-ban töltött fél évet Angliában tanulmányi mobilitás keretében, azóta pedig részt vett a Budapesti VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatának Democracy & Puppetry (Demokrácia és Bábszínház) elnevezésű Erasmus+ projektjében is.

A brüsszeli konferencia – melynek élő közvetítését online is lehetett követni – a program múltját, eredményeit, kihívásait és jövőjét helyezte fókuszba, a legfontosabb célja pedig a résztvevők tapasztalatainak és élményeinek megosztása volt. Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós alelnök nyitóbeszédében elmondta, hogy ha az euro Európa pénztárcája, Schengen pedig Európa útlevele, akkor az Erasmus+ Európa lelke.

Mariya Gabriel, Az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa pedig arra biztatott minden résztvevőt, hogy legyenek bátrak, mutassák meg, hogy az Erasmus+ egy életet megváltoztató lehetőség, ugyanakkor maradjanak kritikusak. A beszédek után megindult egy közös eszmecsere az Erasmus+ lehetőségeiről, szépségeiről és kihívásairól.

Judit és Zsombor elmondták, hogy hatalmas élmény volt számunkra a kiutazás, hiszen mélyebben beleláthattak a nemzetközi diplomácia világába, bővíthették kapcsolati rendszerünket és a konferenciát követő közös ebéd, illetve városnézés során megoszthatták véleményünket a különböző országok delegáltjaival.

Barna Zsombor: „Rövid, de mégis rendkívül tartalmas és sűrű élmény volt számomra az Erasmus+ 35 konferencia, ami újabb ajtókat nyitott meg bennem. Először is, nyilvánvalóvá tette számomra a hiányosságaimat, hogy miben kell tovább fejlődnöm személyesen: bátrabb kommunikáció, az új lehetőségek feltérképezése, valamint jobban kell tájékozódnom az Európai közügyek alakulásában. Ebből fakadóan új élmény volt számomra a magyarság identitás mellett megtapasztalni az európai identitásomat. Ez soha nem fogalmazódott meg bennem korábban, pedig azt gondolom, hogy ez ugyanolyan fontos része kell, hogy legyen az azonosság-tudatomnak.

Tóth Judit Emma: „Számomra a nap legfontosabb üzenetét Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnöke fogalmazta meg: az Erasmus+ program ne csak egy lehetőség, hanem alapvető jog legyen minden európai számára a következő programidőszakban. A munkámban én is igyekszem egyenlő feltételeket és elérhető lehetőségeket biztosítani minden diákunknak és kollégánknak, a rendezvényen elhangzott jövőbeni tervek pedig megerősítettek abban, hogy a saját stratégiánk egyik legfontosabb része – minél több résztvevő bevonása az Erasmus programokba – európai szinten is ilyen fontos. A személyes élmény, egy Európai Bizottsági szintű megbeszélés a karrierem egyik fontos állomása és bízom benne, hogy magyar érdekeket, elképzeléseket továbbra is hatékonyan tudom majd képviselni az Európai Unióban és a munkám során.

Utolsó módosítás: 2022.11.11.