SENIMA: projekt a társadalmi vállalkozásokért

Partner hír | 2023.02.02.

Pályázóink hírei | Szakképzés

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik legújabb Erasmus+ projektjének fő célja a társadalmi vállalkozási forma népszerűsítése.

A SENIMA (Social ENterprIses Management) egy Erasmus+ projekt, amelynek célja a társadalmi vállalkozói szellem előmozdítása azáltal, hogy a résztvevőket a szociális ágazat növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges készségekkel és eszközökkel ruházza fel.

A társadalmi vállalkozások olyan, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő "hibrid" vállalkozások, amelyek a gazdasági, társadalmi és környezeti igények kielégítése érdekében piaci és nem piaci finanszírozási forrásokat kombinálnak. Fő céljuk elsősorban nem a profitszerzés, hanem a társadalmi hatás elérése.

A Senima projekt megvalósítását elnyerő konzorcium Ciprus, Görögország, Lengyelország, Magyarország és Olaszország hat különböző partnerszervezetét tömöríti. A projektpartnerek között felsőoktatási intézmény (Uniwersytet Lodzki, konzorciumvezető), akkreditációval és tanúsítással foglalkozó szervezet (Eurocert), webfejlesztő cég (PCX Computers & Information Systems Ltd.), vállalatirányítással foglalkozó szervezet (LT Synergy Ltd.), nonprofit társadalmi vállalkozás (PRISM Impresa Sociale S.R.L.) is megtalálható. Magyarországot a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseli.

A projekt célcsoportjai elsősorban a kis- és középvállalkozások, startupok és a társadalmi vállalkozási forma iránt érdeklődő vállalkozók, de a program hasznos lehet vállalat-tulajdonosoknak a vállalat alapítási és fejlesztési szakaszaiban, vállalatirányítási és üzleti tanácsadóknak célcsoportjaik támogatására, szakképzési szolgáltatóknak, trénereknek, kereskedelmi és iparkamaráknak programkínálatuk bővítésére, valamint EU hálózatok tagjainak és egyéb szakpolitikai szereplőknek is.

A SENIMA projekt keretén belül kidolgozásra kerül egy 4 modulos tananyag (Senima Syllabus), amely az alábbi témákra összpontosít:

  1. Társadalmi vállalkozások üzleti modelljei és jogi formái,
  2. Innováció a társadalmi vállalkozásoknál,
  3. Társadalmi vállalkozások pénzügyi menedzsmentje,
  4. Vállalatirányítás a társadalmi vállalkozásoknál.

A SENIMA projekt weboldala angol és magyar mellet a partnerországok nyelvein (görög, lengyel és olasz) már elérhető és tartalmazza a projekt legelső eredményét, a SENIMA tananyagot. Szintén a weboldalra kerülnek majd fel azok az eszközök és forrásanyagok, amelyek a tanulási folyamatot támogatják. A projekt következő szakaszában kialakításra kerülő eszköztár és alkalmazott esettanulmányok (Senima Toolkit and Applied Case Study) segítségével a projekt célcsoportjai hiteles és könnyen adaptálható ismereteket és módszereket szerezhetnek a társadalmi vállalkozásokról. A programban résztvevők a tananyag sikeres elsajátítását a tanulási folyamat végén a Senima tanúsítvánnyal (Senima Certification) is igazolhatják.  

A konzorcium első hírlevele 2022 decemberében jelent meg. Ebben az érdeklődők bővebben megismerhetik a projektet és annak céljait, bemutatkoznak a projektpartnerek, és részletesebb információ olvasható a Senima tananyag különböző moduljairól.

Tudjon meg többet a projektről és olvassa el magyar nyelvű hírlevelünket IDE KATTINTVA!

A projekt központi weboldala a Senima tananyaggal ITT ÉRHETŐ EL.

További információ a SENIMA projektről itt kérhető: senima@csmkik.hu

A 2024 januárjáig futó projekt az Európai Bizottság Erasmus+ Program társfinanszírozásával valósul meg, és összhangban áll a Bizottság által meghirdetett „Vállalkozás 2020” Cselekvési tervvel, amely kiemeli a vállalkozói ismeretek oktatásának fontosságát, valamint olyan környezet kialakításának szükségességét, amelyben a vállalkozók növekedhetnek és fejlődhetnek.

Utolsó módosítás: 2023.02.22.