Mondja el véleményét a tanulási mobilitás jövőjéről!

2023.02.09.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság.

A konzultáció célja, hogy az Európai Oktatási Térség egyik kulcsfontosságú elemeként növelje a külföldi tanulási és tanítási lehetőségeket Európában, a formális, nem formális és informális tanulás minden ágazatában és szintjén.

A határon átívelő tanulási mobilitás rendkívül értékes tapasztalat az emberek számára a személyes, oktatási és szakmai fejlődéshez, valamint a civil szerepvállaláshoz és a társadalmi befogadáshoz szükséges ismeretek, készségek és kompetenciák megszerzésében. Mindazonáltal a fiatalok csak 15%-a vett részt tanulmányokban, képzésben vagy szakmai gyakorlaton egy másik uniós országban.

Ezért a Bizottság úgy határozott, hogy javaslatot terjeszt elő a jelenlegi uniós tanulási mobilitási keretrendszer frissítésére, hogy a diákok könnyebben mozoghassanak az oktatási rendszerek között és elősegítse a tanulási mobilitást, mint mindenki számára elérhető lehetőséget.

A Bizottság a tanulási mobilitásban való részvétel fő akadályait és azok kezelésének módjait a polgárokkal és az érdekelt felekkel – például tanulókkal, oktatókkal, valamennyi oktatási és képzési ágazatban dolgozó alkalmazottakkal, ifjúsági munkásokkal, szakmunkástanulókkal és sportszakemberekkel – folytatott nyilvános konzultáció keretében szeretné megvitatni, melynek keretében elsősorban a mobilitási tevékenységekben résztvevő szervezetektől vár visszajelzést.

A vélemények megfogalmazására május 3-ig van lehetőség ezen a linken keresztül.

A konzultáció kitöltéséhez EU Login felhasználófiókra van szükség.

A részletes felhívást magyar nyelven ITT lehet letölteni.

Utolsó módosítás: 2023.02.21.