Adj pluszt az ösztöndíjadhoz Erasmus+ kiegészítő támogatással!

2023.09.11.

Pályázat | Felsőoktatás

Egyre többen jogosultak a magasabb összegű ösztöndíjra. Lehet, hogy számodra is elérhető!

Tudtad? Ha elnyered az Erasmus+ ösztöndíjat, kiegészítő támogatásra is pályázhatsz, így akár havi többszáz euróval magasabb összegből gazdálkodhatsz külföldön. A megújult kiegészítő támogatásokra minden korábbinál több hallgató jogosult.

Minden hallgató megérdemli a lehetőséget, hogy ösztöndíjjal szerezzen életre szóló tapasztalatokat külföldön, legyen szó akár részképzésről, szakmai gyakorlatról vagy rövid távú mobilitásról. Azért, hogy a nehezebb helyzetben lévők számára is elérhetővé váljon az Erasmus+ program, az alap tanulmányi mobilitási vagy szakmai gyakorlati ösztöndíjon felül kétféle kiegészítő támogatást nyújtunk a hallgatóknak, melyeket a pályázat elnyerése után igényelhetnek meg. 

Ismerd meg a kiegészítő támogatás típusait!

Esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás

Kik pályázhatnak?

Ha elnyerted az Erasmus+ ösztöndíjat, pályázhatsz mellé esélyegyenlőségi kiegészítő támogatásra is. Ezáltal az alap ösztöndíjon felül további anyagi támogatásban részesülhetsz, amennyiben egészségügyi, oktatási, kulturális, társadalmi, gazdasági vagy földrajzi akadályokkal küzdő ösztöndíjas vagy.

Mit jelent ez? Azt, hogy többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, illetve önköltséges, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók is kérhetik a kiegészítő ösztöndíjat. Jó, ha tudod azonban, hogy a pályázás időpontjában már lezárult mobilitásra visszamenőleges támogatás nem igényelhető.

Mekkora támogatásra számíthatsz?

Az esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás összege tanulmányi célú mobilitás és szakmai gyakorlat mobilitás esetén egyaránt havi 250 euró

Rövid távú hallgatói mobilitás esetén az elnyerhető összeg egyszeri 100 euró (1-14 nap hosszúságú mobilitás esetén), illetve 150 euró (15-30 nap hosszúságú mobilitás esetén), az alap Erasmus+ ösztöndíjon felül. 

Hogyan pályázhatsz?

A jelentkezésedet Erasmus+ ösztöndíjat elnyert hallgatóként a tanév végéig folyamatosan tudod benyújtani. A pályázás menetével kapcsolatban keresd az intézményi Erasmus+ koordinátorodat!

A további információk a pályázók köréről és a letölthető dokumentumok az alábbi linken érhetők el.

Fogyatékosággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő támogatása

Kik pályázhatnak?

Ha elnyerted az Erasmus+ ösztöndíjat, jogosult vagy pályázni, amennyiben tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élsz és az állapotod igazolhatóan többletköltséget okoz a külföldi tartózkodás során az átlagos külföldi megélhetési költségekhez képest.

Mekkora támogatásra számíthatsz?

Az igényelhető kiegészítő támogatás összege tanulmányi mobilitás és szakmai gyakorlat mobilitás esetén havi 250 euró. Rövid távú hallgatói mobilitás esetén egyszeri 100 euró (1-14 nap hosszúságú mobilitás esetén), vagy 150 euró (15-30 nap hosszúságú mobilitás esetén).  Amennyiben ezt meghaladó, alátámasztott igényed van, úgy magasabb összegű támogatás is igényelhető, amit tételesen kell indokolni és a költést hazaérkezés után számlákkal kell igazolni.

Erre figyelj a pályázáskor!

A kiegészítő pályázatot javasolt 3 hónappal a kiutazás tervezett kezdete előtt benyújtani, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a bírálati folyamatra, a szerződéskötésre és a támogatási összeg kiutalására még a kiutazás előtt. 

Hogyan pályázhatsz?

A pályázatodat a küldő intézményed Erasmus+ koordinátoránál kell benyújtanod. Jelentkezni folyamatosan tudsz.

A további információk a pályázók köréről és a letölthető dokumentumok az alábbi linken érhetők el.

FONTOS!

Az esélyegyenlőségi támogatás mellé egyidejűleg igényelheted a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatását is, amennyiben arra is jogosult vagy!

Utolsó módosítás: 2023.09.11.