Tájékoztatás az Europass-kiegészítőkről

2023.08.23.

Europass | Ifjúság, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Az Europass-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között.

A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Az Europass-kiegészítő tájékoztatja a munkáltatót vagy képzőintézményt a hazai OKJ-s szakképzési rendszerben bekövetkező változásokról és azok kompetenciákat érintő hatásáról, információkat ad a magyar munkavállalók itthon szerzett szakképesítéséről.

A 292/2023. (VII.6.) Kormányrendelet a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról rendelkezik arról, hogy 2023. augusztus 7-től Europass képesítőbizonyítvány-kiegészítő is igényelhető a Nemzeti Referencia Központ rendszerén keresztül.

A módosítás továbbá egységesíti az Europass oklevél-kiegészítő, szakmaibizonyítvány-kiegészítő és képesítőbizonyítvány-kiegészítő magyar és angol nyelvű változatain kívüli nyelvek esetében alkalmazható fizetendő térítési díjak összegét:

  • A magyar és az angol nyelvtől eltérő más nyelvű Europass-kiegészítő kiállítása 2023. augusztus 7-től 15.000 (tizenötezer) forint. A díjat az akkreditált vizsgaszervező részére kell megfizetni, kivéve, ha jogutód nélkül megszűnt.
    Amennyiben az akkreditált vizsgaszervező jogutód nélkül megszűnt az Europass-kiegészítőt továbbra is a Nemzeti Referencia Központ állítja ki.
  • A magyar és angol nyelvű bizonyítvány-kiegészítő továbbra is ingyenes.

Forrás: Nemzeti Referencia Központ

 

_

Utolsó módosítás: 2023.08.31.