Remekeltek a magyar szakemberek Gdańsk-ban: véget ért az EuroSkills 2023

2023.09.12.

Hír | EU, Szakképzés

Magyar sikerekkel zárult Európa legnagyobb szakképzési versenye.


Szeptember 5 és 9 között került megrendezésre a szakmák olimpiájának európai változataként ismert EuroSkills 2023. A WorldSkills Europe szervezet tagállamai által közösen, kétévente megrendezésre kerülő versenynek idén a lengyelországi Gdańsk adott otthont.

A versenysorozat egy látványos megnyitó ünnepséggel vette kezdetét, melynek fénypontja a Nemzetek Felvonulása volt a gdański Polsat Plus Aréna színpadán. A ceremónián minden versenyző ország bemutatkozott, a versenyzőket elsöprő taps fogadta a nézőtérről.

Forrás: Worldskillseurope.org

Ezt követően 32 ország több mint 570 fiatal, tehetséges szakembere vett részt a háromnapos megmérettetésen, mely során 42 különböző szakmából kerültek ki Európa legjobbjai!

A versenyzők kemény munkáját ünnepélyes záróceremónia keretében ismerték el, a helyezések között pedig számos magyar névvel találkozhatunk. A magyar fiatalok legjobbjukat hozták, mely több dobogós helyet érdemelt:

  • Aranyérem: IKT-szakértők, webfejlesztés, asztalosipar, festés és mázolás, vízvezeték-szerelés és fűtés
  • Ezüstérem: robotrendszerek integrációja
  • Bronzérem: mechatronika, vakoló- és gipszkarton rendszerek, szépségterápia, egészségügy és szociális ellátás
  • Kiválósági érem: fodrászat, asztalosság, villanyszerelés, virágkötészet, autótechnika, grafikai tervezés, tájkertészet

A győztesek listája elérhető a WorldSkills Europe hivatalos oldalán!

A verseny legnagyobb elismerése, a Jos de Goey Európa legjobbja díj szintén magyar kezekbe került: Bandur Tamás és Koncsik Zsolt ICT Specialist szakmai aranyérmet nyertek el. A díjat annak a versenyzőnek vagy csoportnak ítélik oda, aki az összes versenyszám közül a a legmagasabb összesített pontszámot éri el. A borostyánnal díszített trófeát Jos de Goey felesége, Anouschka de Goey adta át a színpadon.

Forrás: Worldskillseurope.org

 

Utolsó módosítás: 2023.09.26.