Nyitva áll a rendszer a CEEPUS 2024/2025-ös tanévi hálózati pályázatok előtt

2023.11.20.

Pályázat | Felsőoktatás

Megnyílt a pályázás lehetősége a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogramban (CEEPUS) azon felsőoktatási intézmények előtt, amelyek tematikus hálózati együttműködések keretében kívánnak fogadni hallgatókat és oktatókat Közép-Európa és a Nyugat-Balkán országaiból.

A CEEPUS programot azzal a céllal alapították 1993-ban, hogy támogassa a hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

A programban részt vevő országok (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) olyan hálózatokat, nemzetközi partnerségeket hoznak létre, amelyekben az intézmények kisebb egységei (kar, intézet vagy tanszék) vesznek részt. A karok/tanszékek által nemzetközi együttműködésben működtetett hálózatok - amelyek egy bizonyos tudományterületre fókuszálnak vagy interdiszciplináris megközelítést alkalmaznak - biztosítják a szervezeti keretet, amelyben a hallgatók és oktatók mobilitása megvalósul. Az intézmények a hálózati pályázatokban évről évre megújítják együttműködésüket, új célokat kitűzve, új tevékenységeket vállalva. A hálózatokhoz új partnerek is csatlakozhatnak, hogy ezáltal még tartalmasabb szakmai együttműködést valósítsanak meg, amelynek az eredménye akár közös diploma program, szakdolgozati témavezetés, közös publikáció, vagy rövid intenzív kurzus is lehet.

Az online pályázatok benyújtása a www.ceepus.info központi pályázati felületen történik. A pályázatot a hálózatot vezető koordinátornak kell benyújtania.

Pályázati határidő: 2024. január 15.

A program sajátossága, hogy az ösztöndíjat a fogadó ország finanszírozza, így az ösztöndíj összege és a támogatható beutazói hónapok száma országonként eltérő. A Kulturális és Innovációs Minisztérium döntése alapján Magyarországon a beutazók fogadására rendelkezésre álló CEEPUS kvóta a korábbi 450 hónapról 1400 hónapra emelkedett. Ezzel Magyarország lett – Ausztria mellett – a legtöbb kvótát felajánló ország a programban.

2023 szeptemberében Varsóban írták alá a CEEPUS tagországok képviselői a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram újabb, 2025-től megvalósítandó szakaszáról (CEEPUS IV.) szóló nemzetközi megállapodást, amely 2032-ig biztosítja a program jövőjét. Szintén itt vette át Lengyelországtól a CEEPUS program soros elnökségét Magyarország, amelyet a rendezvényen Csák János kulturális és innovációs miniszter képviselt.

Magyarországon a nemzeti iroda feladatait a Tempus Közalapítvány látja el.

További információ: Intézményi pályázatok - CEEPUS | Tempus Közalapítvány

 

Utolsó módosítás: 2023.12.07.