Az Európai Bizottság közzétette az Europass és az Európai Képesítési Keretrendszer értékeléséről szóló jelentését

2024.04.18.

Europass | Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Felsőoktatás

A felmérés középpontjában a keretrendszerek és szolgáltatások hatékonyságának vizsgálata állt.

Az Europass platform 2005-ben, míg az Európai Képzési Keretrendszer (EKKR) 2008-ban kezdte meg működését. Mindkettő azzal a céllal, hogy segítsék az átláthatósági törekvéseket, a képesítések és készségek elismertetésének előmozdítását és egységes értelmezését az oktatási és foglalkoztatási ágazatban.

Az évek során többször megújulva és mindig az aktuális igényekre szabva tették lehetővé az egyének és vállalkozások fejlődését.

Az egységes Európa tagállamainak oktatási rendszerei különböznek egymástól. Az Európai Unió annak érdekében, hogy elősegítse a különböző országokból származó bizonyítványok, szaktudások és kompetenciák összehasonlíthatóságát és átláthatóságát, a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást, 2005. január 1-től bevezette az Europass keretrendszert. 2018-ban új határozatot fogadott el az Európai Bizottság, amely azt irányozta elő, hogy az Europass dokumentumcsaládból szolgáltatások összességévé alakuljon át.
A megújulás részeként az Europass 2020 júliusától online portálként érhető el, amelyen a legtöbb funkció együttesen kezelhető, továbbá számos új szolgáltatással egészült ki.

További információk: Europass

A két kezdeményezés többéves munkájáról, eredményességéről és relevanciájáról az Európai Bizottság készített és tett közzé átfogó értékeléseket.

Az Europass eredményekről:

Nyilvános konzultációk, felhasználók körében végzett felmérések és interjúk adták az Europass-határozat végrehajtásának és hatásának értékeléséről szóló jelentés alapját.

A legfontosabb megállapítások azt mutatják, hogy

  • az Europass valóban hatékonyan mozdítja elő a készségek és képesítések átláthatóságát és közös értését az egész EU-ban, mindamellett, hogy
  • hatékonynak bizonyult az EU-n belüli munkavállalási és tanulmányi célú mobilitás megkönnyítésében, és hogy
  • az Europass hozzájárul a munkaerő- és szakemberhiány kezeléséhez az EU-ban.

Elmondható, hogy a platform a karrierjük korai szakaszában lévő fiatal felhasználók körében a legnépszerűbb, mivel olyan eszközöket, szolgáltatásokat és információkat kínál, amelyek különösen fontosak határokon átnyúló munka- és tanulási lehetőségeket keresők számára. A 2023 júniusában elindított, álláshelyekkel és készségekkel kapcsolatos tendenciákat bemutató eszköz várhatóan tovább erősíti majd ezeket a folyamatokat.

Fejlesztésének lehetőségei között felmerül a más uniós platformokkal való szinergiák megerősítése és a mesterséges intelligencia bevonásának továbbfejlesztése.

A teljes jelentés magyar nyelven is megismerhető az europa.eu oldalon.

Az EKKR eredményekről:

Az értékelés során egyértelművé vált, hogy az Európai Képesítési Keretrendszer referenciapontnak bizonyul a képesítések elismertetése terén Európa-szerte.

De az előnyök más vizsgált szempontoknál is látványosak: az EKKR világszerte forrásként szolgál a nemzetek képesítési keretrendszerei és különböző szakpolitikai törekvések számára is.

Az EKKR fejlesztése során kiemelt pont, hogy a továbbiakban segítsen áthidalni a formális és nem formális tanulás közötti szakadékot és tegye lehetővé a tovább- és átképzések elismerését. Mindezek megoldást jelenthetnek a munkaerőpiacot érintő súlyos szakemberhiányra.

A dokumentum teljes hosszában elolvasható, angol nyelven az europa.eu oldalon. 

Forrás: European Commission publishes evaluations of Europass and European Qualifications Framework - Employment, Social Affairs & Inclusion - European Commission

Utolsó módosítás: 2024.04.25.