Támogatja az együttműködést a készségfejlesztési paktum

Partner hír | 2024.05.02.

Hír | Szakképzés, Felnőtt tanulás

A 2020-ban meghirdetett paktum az európai készségfejlesztési program egyik fő eleme.

HÁTTÉR

Az innováció és a gazdasági növekedés érdekében a vállalkozásoknak megfelelően képzett munkaerőre van szükségük. A készségek kereslete és kínálata között azonban egyre nagyobb a szakadék, hangsúlyos a készséghiány, míg közben sokakat fenyeget munkanélküliség. 

CÉLOK

A kezdeményezés célja, hogy motiválja és támogassa a vállalatokat, munkavállalókat, helyi hatóságokat, képzési és foglalkoztatási szolgáltatókat, hogy működjenek együtt és kötelezzék el magukat a munkavállalók tovább- és átképzése, vagyis a megfelelő készségek fejlesztése kapcsán.

A paktumhoz csatlakozhatnak nemzeti, regionális és helyi hatóságok, cégek/vállalkozások, szociális partnerek, ágazatközi és ágazati szervezetek, kereskedelmi kamarák, oktatási és képzési szolgáltatók, foglalkoztatási szolgálatok. 

Becslések szerint a paktumhoz körülbelül 2500 szervezet csatlakozott a kezdetek óta.

Autószerelők szerelik az autót

A kép forrása: Stakeholders and business

MIT NYÚJT A PAKTUM?

A paktum tagjai hozzáférhetnek különböző – a témához kapcsolódó – tanulási tevékenységekhez, tudáshoz, információkhoz, valamint tanácsokat kaphatnak a továbbképzési és átképzési szükségletekkel, illetve a megfelelő finanszírozási eszközökkel, vagy partnerségi lehetőségekkel és együttműködésekkel kapcsolatban.

A belépéssel a paktum minden tagja aláír egy chartát, mellyel vállalják, hogy betartják a benne szereplő négy alapelvet a minőségi képzés, az együttműködés, az egész életen át tartó tanulás és a befogadás / (esély)egyenlőség mentén.

AZ ERASMUS+ PROGRAM KULCSFONTOSSÁGÚ

Az Erasmus+ program is fontos szerepet játszik a készségfejlesztési és átképzési célok elérésében és finanszírozásában: támogatja a kulcsfontosságú uniós szakpolitikák végrehajtását, a paktum tagjait pedig nemzetközi együttműködések keretében hozzásegíti a fenti célok eléréséhez.

Forrás és további információk a paktum kapcsán.

Utolsó módosítás: 2024.05.02.