Vonatra fel! - Interjú az DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípus egyik nyertes szervezetével

2024.05.13.

Oktatás és képzés az EU-ban | Ifjúság, EU

A szegedi Alternatíva Egyesület sikeres DiscoverEU pályázata segítségével öt, kevesebb lehetőséggel rendelkező 18 éves fiatal fedezhette fel Európát.

 DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázók DiscoverEU zászloval

A 10 napos vonatos utazás alatt jártak többek között Bécsben, Párizsban és Cannes-ban is. A pályázással, utazással kapcsolatos élményeikről kérdeztük Vajda Árpádot, az Alternatíva Egyesület munkatársát, illetve Vajdáné Sásdi Mercédes pedagógus kísérőt.

Mi motivált, hogy belevágjatok a fiatalokkal a DiscoverEU kalandba?

VÁ: Eurodesk partnerként sok információt adunk át szervezeteknek a különböző mobilitási lehetőségekről - ezeket szeretjük saját bőrünkön is megtapasztalni, megérteni, mert utána könnyebb népszerűsíteni is. Az egyesületi munkánk révén pedig kapcsolatba kerültünk olyan fiatalokkal, akiknek önerőből nem lett volna lehetősége finanszírozni egy külföldi utazást.

VSM: Az Arany János Tehetséggondozó Programban is részt veszek, és többedik osztálynál láttam, hogy nagyon sokat tud adni a személyiségfejlődéshez egy külföldi út, ami alatt rengeteg mindent megtapasztalhatnak a fiatalok, többek között azt, hogy lesznek nehézségek, de mindent meg lehet oldani. Nyelvtanárként pedig azt gondolom, hogy igazán külföldön használva lehet jól fejleszteni a nyelvet, ez erre is egy remek lehetőség.

 DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázók

Hogyan készültetek az utazásra?

VSM: Sokat találkoztunk, tervezgettünk közösen. Már az elejétől fogva megvolt, hogy Párizsba megyünk, hiszen többen az utazók közül franciát tanulnak, és több kulturális célpont érdekelte ott őket. De a program része volt pár strasbourgi uniós intézmény, és a cannes-i filmfesztivál helyszínei is. A fiatalok elosztották egymás között, hogy ki keresi a szállásokat, a vonatokat, majd erről egyeztettek velünk, így állt össze a végleges útiterv.  

Miért pont 10 naposra terveztétek az utat?

VSM: Ezt részben a program keretrendszere határozta meg így, mert 7 napot tölthettünk utazással – ezt mi maximálisan ki is használtuk, az egyik éjszakát például alvókocsis vonaton töltöttük. 50 év fölöttiként én először utaztam ilyenben, de kényelmes volt, és amikor reggelre odaértünk, már látszott a tenger!  

Mi volt nem várt kihívás számotokra?

: Az ékezetes betűk! (nevet) A DiscoverEU jegyfoglalási rendszer csak az angol ábécét ismeri, és az első jegyen mindenféle fura karaktert használt a neveinkben. Viszont az Interrail oldaláról nagyon segítőkészek voltak, szinte mindig fél napon belül válaszoltak és próbálták megoldani a problémákat, amivel hozzájuk fordultunk - és az ilyen helyzetek nélkül nem lenne miről sztorizni.

VSM: Korábban már sok iskolai programot szerveztem, így nekem kicsit pont az volt kihívás, hogy átadjam a gyeplőt a fiataloknak. De sok szituációt közösen oldottunk meg, csapatként tudtunk működni, nem volt „iskolás” jellege az útnak, ami nekem kifejezetten jó tapasztalat. A váratlan helyzetek egy része ráadásul maradandó élménnyé vált, pl. amikor Strassbourgban a katedrális mellett belefutottunk egy latin utcabálba, és a fiatalok spontán beálltak a táncolók közé.

 DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázók pályaudvaron

Ha újra pályáztok, mit csinálnátok máshogy?

: Ha több csoportra pályázunk, úgy valószínűleg jobban megtérül a belefektetett energia. Emellett legközelebb több időt hagynék a pályázat elnyerése után a közös készülésre, illetve a pályázat utókövetésére, hogy hosszabban érhessen az élmény a fiatalokban. 

Ti kísérnétek a következő csapatokat is?

: Kifejezett célunk új kísérők bevonása, elkötelezése, felkészítése - ez a szervezet számára is fejlődési lehetőség. Úgy gondolom, ha szervezetek tagjai kísérőként már részt vettek egy utazásban, könnyebben pályáznak ők maguk is. De az is jó irány lenne, ha egy korábbi DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázatban részt vett utazó lenne később kísérő.

Milyen szervezeteknek ajánljátok ezt a lehetőséget?

VSM: Szerintem ez az Arany János Tehetséggondozó program résztvevőinek is jó lehetőség, mert ötvözhetik benne a köznevelést és ifjúsági munkát.

VÁ: Olyanoknak éri meg a pályázás, akik talán rugalmasabban tudják alakítani az időbeosztásukat: ifjúsági szervezetek, tanárok, kollégiumi pedagógusok, akik esetleg be tudják illeszteni a nyári szünetbe az utazást. Emellett fiatalabb ifjúságsegítőknek is izgalmas lehet ez a lehetőség egyébként, akár saját csapatuk építésére, kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok bevonására.

A fiatalok tapasztalatai:

„Jó élmény volt, hogy a pénzüket mi osztottuk be, és az utazás alatt rá kellett szokjak, hogy fejben váltsam az árakat.”

„Az, hogy el tudtunk tájékozódni Párizsban, úgy, hogy életünkben először voltunk ott, elég jó visszaigazolás volt arról, hogy erre is képesek vagyunk.”

„Azóta többen fogunk saját szervezésben külföldre utazni, ezt a DiscoverEU út előtt nem léptük volna meg.”

„Kisvárosiként a budapesti egyetemi élettel kapcsolatban is magabiztosabbá tett a DiscoverEU út.”

„Megerősített abban, hogy szeretnék Erasmus-szal is utazni, megtapasztalni azt, amikor az ember külföldön hosszabban is ott él.”

„Annyira jó értelemben kimozdított a komfortzónámból ez az utazás, hogy szeretnék minél több ilyen lehetőséggel élni!”

„Sosem kedveltem a hosszabb utazásokat, mert az oda- és visszaút gyakran teljesen üres idő, de itt sokat játszottunk, kártyáztunk.”

Az egyesület munkáját Facebook oldalukon keresztül követheti. Tudjon meg többet a DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípusról!

Utolsó módosítás: 2024.05.29.