SH és DFP Műhelytalálkozó a BME-n

2024.05.14.

Hír | Felsőoktatás

Immáron harmadik alkalommal rendeztek műhelytalálkozót a Stipendium Hungaricum és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram intézményi koordinátorai számára. Az idei fórum különlegessége, hogy az általános tapasztalatcserén túl a Stipendium Hungaricum licenc megújítási pályázathoz kívánt segítséget nyújtani.

Az április 25-i rendezvénynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont. A műhelytalálkozót kimagasló érdeklődés övezte, 30 felsőoktatási intézmény több mint 80 munkatársa dolgozott együtt és cserélte ki egymással tapasztalatait és jó gyakorlatait a nap során. A résztvevők három fő terület közül választhattak, melyeket egy-egy szekció keretében dolgozhattak fel mélyebben. A munkaerőpiaci készségfejlesztés, a nemzetközi és magyar hallgatók integrációja és a nemzetközi alumni hálózat megerősítése témák mindegyike a külföldi diákok Magyarországhoz fűződő kapcsolatának erősítését szolgálják.

A tényleges csoportmunka előtt a vendégek bepillantást nyertek a házigazda egyetem nemzetköziesítés terén végzett színes és széleskörű tevékenységeibe. Dr. Csiszár Emília, a BME nemzetközi rektorhelyettes köszöntése után Dr. Vigh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság igazgatója mutatta be az egyetem együttműködéseit, valamint az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) szövetségben elért eredményeiket. A BME Hallgatói Életút Programja pedig dr. Furka Ildikó előadásán keresztül került közelebb az esemény résztvevőihez.


Fotó: Tempus Közalapítvány

A hivatalos megnyitó előadások végezetével a műhelymunka előtt mintegy felfrissülésként vezetett túra keretében ismerkedtek meg a jelenlévők a BME könyvtárával, különböző épületeivel és kertjével. A séta a Látogatóközpontban zárult, ahol Az elemi részecskétől a világűrig című állandó kiállításon a BME majd’ két és fél évszázados történelmét, Nobel-díjasait, jövőt formáló kutatásait és formabontó találmányait fedezhették fel az érdeklődők.


Fotó: Krausz Jenő, BME

A szabadprogram után három szekcióban kezdetét vette a műhelytalálkozó fókusztémáinak közös feldolgozása. A Nemzetközi és magyar hallgatók integrációja, valamint a magyar mint idegen nyelv és kultúra tanításának, a nyelvi és kulturális integrációnak kiemelt támogatása elnevezésű szekcióban három egyetem képviselőjétől három működő gyakorlatot hallgathattak meg a koordinátorok a tantermen kívüli integrációról, valamint a magyar mint idegen nyelv oktatásáról. A csoport ezt követően modellezett egy döntéselőkészítési és munkaszervezési folyamatot, amelynek segítségével a felsőoktatási intézmény kijelölheti az integrációt érintő fejlesztési irányokat és hozzákapcsolhatja a megvalósítást támogató tevékenységsorozatot.


Fotó: Krausz Jenő, BME

Az ösztöndíjasok munkaerőpiaci készségfejlesztése szekcióban szintén három felvezető előadással nyitottak a szervezők, oktatói, kutatói és hallgatói szempontok mentén közelítve a témakörhöz. A közös gondolkodás során pedig a felmerülő problémák, fejlesztési irányok, majd a lehetséges megoldások kerültek terítékre, melyek segédeszközként szolgálhatnak a felsőoktatási intézmények számára az SH licenc megújítására irányuló pályázat megírásához.


Fotó: Tempus Közalapítvány

A harmadik csoportban a nemzetközi alumni hálózat építésének és megerősítésének lehetséges irányait vették számba a résztvevők. Az eseményre regisztráltak egy előzetesen kitöltött kérdőívben felsorakoztatták azokat a legnagyobb kihívásokat, amelyekkel a nemzetközi alumni hálózat kiépítése során nap mint nap szembesülnek.
A kérdőív eredményeit a szekcióvezető egy úgynevezett problémafával ábrázolta, amelyet a csoport helyben megvitatott és kiegészített. A műhelymunka második felében három kiscsoport három szabadon választott problémacsomagra dolgozott ki egy fiktív fejlesztési tervet. A közös eszmecsere során a résztvevők megállapították, hogy bár kihívásaik a nemzetközi alumni területén nagyon hasonlóak, az ezekre adott válaszok intézményenként eltérőek és egyediek lesznek.

Fotó: Tempus Közalapítvány


A Tempus Közalapítvány nevében köszönjük mindenkinek a részvételt és a hasznos, építő hozzászólásokat, eszmecserét.

Utolsó módosítás: 2024.05.23.