Europass mobilitási igazolvány átadó keretein belül ünnepelték a jubileumi együttműködés évfordulóját a KMASZC-ben

Partner hír | 2024.05.15.

Pályázóink hírei | Szakképzés

Méltóképpen ünnepelték meg a 2023-as programban részt vevő diákok, meghívott vendégek, kollégák és korábbi kísérő tanárok részvételével a 20 éves közös munkát!

2004-ben kezdett el együttműködni egymással a dán ZBC Roskilde intézmény és a Közép-magyarországi ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, amikor a Tempus Közalapítvány pályázatot hirdetett külföldi mobilitások megvalósítására, melyre a Foodapest rendezvényen találta meg a megfelelő partnert, a dán húsipari szakoktatási iskolát. Az első pályázat sikereit újabb és újabb projektek követték, és az iskola életének része lett a 10 hetes dániai gyakorlat augusztus - október között. Csak a COVID 3 éve alatt maradt ki mobilitás, egyébként minden nyáron utaztak diákok, a programot pedig folyamatosan alakították a munkaerőpiac igényeinek megfelelően.

2023-ban a programhoz a Kisalföldi ASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is csatlakozott. A program így a magyar húsipari szakképző iskolák közötti együttműködéshez is jelentősen hozzájárult, ugyanis a 3 iskolából összesen 14 tanuló teljesítette a most már 3 hetes szakmai gyakorlatot. A tanulók rengeteget tanultak bolti hentes képzés keretében nem csak a hús feldolgozásáról, de a gasztronómiáról és higiéniával kapcsolatban is különleges módszereket ismerhettek meg, és készítettek hagyományos dán termékeket is. Az ismereteket  itthon is tudják majd kamatoztatni. 

A programban hallássérült diákok is részt vettek, akiknek a tanáraik segítettek abban, hogy a nyelvi akadályok ellenére a program teljes értékű legyen és mivel a csapat sok tagja érdeklődött a jelnyelv iránt, alapvető kifejezéseket is tanulhattak tőlük diáktársaik.

Az idei évben így immáron 16. alkalommal került megrendezésre a hagyományos Europass mobilitási igazolvány átadó a Közép-magyarországi ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, mely rendhagyó módon egy kiállítással kezdődött az elmúlt 20 év képeiből és emlékeiből.

Az ünnepségen részt vett a ZBC Roskilde szakképző intézményből Karen Inge Wahlgrén, Ivan Kousholt, Kenneth Lund Hansen és Tina Christoffersen.

Az eseményt dr. Nyulasi Tiborné igazgató asszony nyitotta meg, majd Bagdán Boglárka főosztályvezető asszony mondta el nyitó beszédét. A Tempus Közalapítvány főigazgatójának szavait dr. László-Gulyás Dóra főigazgató-helyettes tolmácsolta a közönségnek. Ezt követték a dán partnerintézmény képviselőinek beszédei. A kísérő tanárok nevében Tóth Judit Emma köszöntötte a diákokat, majd a gyakorlatot bemutató videó levetítése után a 14 diák átvehette az Europass mobilitási igazolványát, amiért sikeres húsipari szakmai gyakorlatot tejesítettek 2023 augusztusában.

Az ünnepség folytatásaként a partnerintézmények - a Közép-magyarországi ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a ZBC Roskilde szakképző intézmény - képviselői egy jelképes együttműködési megállapodást írtak alá ezzel kifejezve, hogy még 20 évig szeretnék a közös munkát folytatni.  A hivatalos részt Molnár Zoltán, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum főigazgatójának beszéde zárta.

Az évforduló alkalmából készült évkönyvet elektronikus formában kapták meg a résztvevők, ezzel is ügyelve a környezeti fenntarthatóságra, mely az egyik fontos Erasmus+ prioritás.

„20 év alatt felnő egy gyermek, ledolgozunk egy fél életet, látunk megszűnni korábban jól megszokott technológiákat, felejtünk, emlékezünk. Ennyi idő alatt megannyi minden változik egy életben, ezért is egyedülálló, hogy a két iskola együttműködése immár 20 éve tart.” – olvashatjuk az évkönyv előszavában.

Utolsó módosítás: 2024.05.28.