Felhívás Ukrajnából érkező hallgatók és oktatók fogadására a CEEPUS programban

2024.06.05.

Pályázat | Felsőoktatás

A 2024/2025-ös tanévben is fogadhatnak hazai intézmények az Ukrajnában hallgatói vagy oktatói jogviszonyban levő hallgatókat és oktatókat CEEPUS freemover ösztöndíj keretében.

A 2021/2022-es tanév tavaszi félévéhez hasonlóan fogadhatják a hallgatókat és oktatókat a hazai intézmények - azonban számukra a CEEPUS ösztöndíjas időszak legfeljebb 2025. augusztus 31-ig tarthat. Az Ukrajnából beutazó hallgatók és oktatók az egyéni mobilitási pályázatokat folyamatosan, de legkésőbb 2024. november 30-ig nyújthatják be.

Jogosultság:

 • ukrán felsőoktatási intézményben hallgatói vagy oktatói jogviszonnyal rendelkezik

Csatolandó dokumentumok:

 • a magyar fogadó intézmény által kiállított fogadólevél (Letter of Acceptance), amely letölthető innen
 • az ukrán intézményben fennálló jogviszony igazolása (bármely bizonyító erejű dokumentum elfogadható, pl. jogviszony igazolás, diákigazolvány)

Megpályázható időszak:

 • hallgatók számára szokásosan, 1 hónap esetén min. 21 nap, több hónap esetén az utolsó hónap min. 16 nap
 • oktatók számára min. 5 munkanap és max. 12 hónap (ld. lentebb az Ösztöndíj pontban)
 • az ösztöndíjas időszak 2025. augusztus 31-ig tarthat

Pályázás folyamata:

 • a pályázónak a www.ceepus.info központi pályázati felületen be kell nyújtania egy CEEPUS freemover pályázatot a 2024/2025-ös tanév alatt (ehhez mellékelten található egy útmutató), amelyhez csatolni kell a fogadólevelet és az ukrán intézményben fennálló jogviszony igazolását

Ösztöndíj:

 • hallgatóknak 180 000 Ft/hónap
 • oktatóknak:
  • 200 000 Ft/hónap (6-11 óra oktatás vagy konzultáció min. 5 munkanap alatt),
  • 300 000 Ft/hónap (min. 12 óra oktatás vagy konzultáció min. 10 munkanap alatt),
  • 100 000 Ft/hónap virtuális oktatás (min. 6 óra online oktatás vagy konzultáció egy hónap alatt, csak fizikai mobilitást követően, ahhoz kapcsolva, a fizikai mobilitás számát kérjük írják be a Motivációs részbe!)

A CEEPUS Magyarországi Iroda a beérkezést követően elbírálja a pályázatot, és formai megfelelés esetén a rendelkezésre álló szabad forrás erejéig megítéli az ösztöndíjat. A pályázatokat a beérkezés sorrendjében bíráljuk el. A kettős finanszírozás nem megengedett, azaz, csak egy ösztöndíjprogram keretében támogatható egy-egy hallgató vagy oktató. A hallgatók és oktatók az egyéni mobilitási pályázatokat 2024. november 30-ig nyújthatják be. A pályázók bármely államilag elismert hazai felsőoktatási intézményt megjelölhetik fogadó intézményként, amely kiállít számukra fogadólevelet (tehát olyan intézményeket is, amelyek a jelen tanévben nem vesznek részt a CEEPUS programban vagy jelenleg nincs CEEPUS támogatási jogviszonyuk).

A jelen tanévben CEEPUS támogatási jogviszonnyal rendelkező intézmények a hatályos támogatói okiratuk keretében fogadhatják az Ukrajnából beutazókat is (szükség szerint a támogatási összeg növelésével, a 2025. március 31-ig benyújtandó időközi beszámoló alapján).

Azon intézmények számára, amelyeknek jelenleg nincs CEEPUS támogatási jogviszonyuk, támogatói okiratot fogunk kiállítani és biztosítjuk a támogatási összeget, hogy az ösztöndíj intézményi hatáskörben kifizethető legyen. A támogatási összeggel a 2025. szeptember 30-ig benyújtandó záró beszámolóban kell majd elszámolnia az intézményeknek.

A pályázás menetéről szóló angol nyelvű tájékoztató ide kattintva érhető el.

Felmerülő kérdés esetén keressenek minket bizalommal a ceepus@tpf.hu címen.

Utolsó módosítás: 2024.06.25.