Debrecenben járt a Tempus Üzleti Kávéház

2015.06.05.

Hír | Felsőoktatás

Erasmus+ hallgatók a munkaerőpiacon - Mindenki jól jár

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a cégek, vállalkozások szívesen alkalmaznak olyan fiatalokat, akik nemzetközi ösztöndíjprogramokban, illetve külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány szerint azért, mert ez mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára számos előnnyel jár. A témát Debrecenben, a Tempus Üzleti Kávéház című rendezvényen járták körül.

3 budapesti helyszín után hozták Debrecenbe a rendezvényt, amelyet a Tempus Közalapítvány és a Debreceni Egyetem – HKSZK – Hallgatói Karrierközpont közösen szervezett. A kerekasztal-beszélgetésen az Erasmus+ program cégek számára kínált lehetőségeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Az Erasmus programban 1997 óta vehetnek részt magyar hallgatók, 2007 óta pedig szakmai gyakorlatra is utazhatnak. Mostanra hazánkban évente több mint 4000-ren élnek ezzel a lehetőséggel, a 2014-től indult Erasmus+ programban pedig további növekedés várható a résztvevők számának tekintetében.

A külföldön töltött időszak alatt új szakmai módszereket, speciális szakterületeket, nemzetközi trendeket ismerhetnek meg a fiatalok, és ez a későbbi munkáltatóik számára is fontos előnyt jelenthet. Az ösztöndíjas hallgatókról ugyanakkor elmondható, hogy széles látókörűek, nyitottak, kreatívak, rugalmasak és jó kommunikációs készségekkel rendelkeznek, ami valódi értéket jelent az álláskeresésnél és a leendő munkahelyükön.

De nem csak a külföldön szakmai gyakorlatot végzett hallgatók foglalkoztatásából profitálhatnak a cégek, hanem a hazai vállalatok is fogadhatnak gyakornokokat.
Jelenleg évente közel 500 külföldi hallgató érkezik Magyarországra az Erasmus+ program keretében, hogy hazai cégeknél és szervezeteknél teljesítsenek szakmai gyakorlatot. Ezt a létszámot jelentősen lehetne növelni. Az Erasmus+ program révén 2020-ig komoly források állnak a küldő országok rendelkezésére a hallgatók mobilitásának támogatására, az pedig Magyarországnak és a hazai vállalatoknak is érdeke, hogy minél több tehetséges fiatal érkezzen hozzánk szakmai gyakorlatra. A hallgatók ugyanis magukkal hozzák nyelvtudásukat, eltérő látásmódjukat, saját kultúrájuk jellegzetességeit, honi piacismeretüket. A kkv-k és a nemzetközi cégek számára egyaránt hasznos a külföldi gyakornokok fogadása, mivel jelenlétük fejleszti a munkatársak nyelvtudását, akik új szemléletmódot, kulturális jellegzetességeket ismerhetnek meg, valamint a gyakornokok segítik az idősebb generációt és az újonnan felvetteket a multikulturális közegbe való beilleszkedésben.

Rehó-Kovács Katalin, a FAG Magyarország Kft. személyügyi csoportvezetője a rendezvényen elmondta: „Ha egy cég tervezi a külföldi piacok felé nyitást, szeretné nemzetközi kapcsolatait erősíteni, első lépésként érdemes a kiszemelt célország egyik egyeteméről hallgatót fogadnia. Így megismerkedhetnek a nyelvvel, a kultúrával, és a gyakornok által céges kapcsolatok felkutatására, esetleg új technológiai eljárások, eszközök, programok megismerésére is van mód.”

Fekete Zsófia, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási csoportvezető-helyettese szerint a cégek nagyon kedvező feltételekkel fogadhatnak Erasmus+ ösztöndíjas hallgatókat. Az ösztöndíjat a küldő intézménytől kapja a hallgató, az adminisztratív követelmények nem megterhelőek, a cég pedig olyan humán erőforráshoz jut, amely komoly piaci előnyökhöz juttathatja.

Till Attila az NI Hungary Kft. munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a cég társadalmi felelősségvállalásához is hozzátartozik a gyakorlati lehetőség biztosítása a fiatal egyetemisták számára.

Virga József, az Erasmus Student Network Hungary elnöke kiemelte a gyakornokok támogatásának fontosságát: ők a hallgatók mellé rendelt mentorral segítik a szakmai gyakorlatok minél gördülékenyebb megvalósítását, így a cégeket is segítik a gyakornokkal kapcsolatos feladatok terén.

Mátrai Melinda az ÉARFÜ Nonprofit Kft. csoportvezetője elmondta, hogy igyekeznek gyakorlati helyet találni mind a kifelé, mind a befelé jövő gyakornokok számára, és segítik őket a szálláskereséssel, beilleszkedéssel kapcsolatban is.

A tehetséges, nemzetközi tapasztalattal rendelkezők és az őket foglalkoztatni vágyó cégek, vállalkozások kommunikációját és egymásra találását több szolgáltatás is segíti.
A Tempus Közalapítvány működteti a www.studentplacement.tpf.hu adatbázist, amely a gyakornokok és cégek, valamint az Erasmus Alumni hálózatot, amely a nemzetközi tapasztalattal rendelkező pályakezdők és a munkaadók kapcsolatfelvételét segíti. Így akár speciális nyelvtudást vagy szakterületet igénylő pozíció esetén is egymásra találhatnak a munkáltatók és a mobilitási programokban részt vett fiatalok.

Az Európai Bizottság 2014 őszén tette közzé az Erasmus hallgatók munkaerő-piaci értékéről szóló hatástanulmányát. E szerint a külföldön töltött időszak alatt nem csak a diákok nyelvtudása fejlődik jelentősen, hanem megerősödnek azok a személyiségjegyeik is, amelyeket a munkáltatók 92 százaléka nagyra értékel az új alkalmazottak felvételénél. Ezek: a tolerancia, az önbizalom, a problémamegoldó készség, a kíváncsiság, a saját erősségek és gyenge pontok ismerete, valamint a határozottság. A tanulmány szerint ráadásul a munkáltatók szemében a külföldi tapasztalat jelentősége is egyre nagyobb, 2006 és 2013 között 37-ről 64 százalékra nőtt a fontossága.

További információ: www.gyakornokkereso.hu

Utolsó módosítás: 2018.02.06.