Pályázat | Ifjúság, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Civil szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Az oktatás, a képzés és az ifjúság területén új pályázatbenyújtási lehetőség várható. A soron kívüli lehetőséggel az Európai Unió a koronavírus kihívásaira kíván reagálni.

Partner hír | 2020.08.05.

Pályázat | Felsőoktatás

Egy éves ösztöndíjprogram Bajorország támogatásával, közép-, kelet- és délkelet-európai államok diplomásai számára.

Magazin | Felsőoktatás

A Tempus Közalapítvány azzal a céllal indította útjára az Alumni Network Hungary hálózatot, hogy felépítsen egy olyan nemzetközi közösséget, amelynek tagjaként a Magyarországon felsőoktatási tanulmányokat végzett és végző külföldi hallgatók a jövőben is kapcsolatban maradhatnak egymással és országunkkal.

Magazin | Ifjúság, Felsőoktatás

Az ELTE TÓK Társadalomtudományi Tanszéke a Tempus Közalapítvány támogatásával 2016 őszén kapcsolódott be az Among Others projektbe, és indította útjára az Among Others: Intercultural learning in practice kurzust, amely az Erasmus+ program keretében több külföldi egyetemen is fut. Középpontjában az interkulturális tanulás, a nemzetközi mobilitási programok és a fiatalok jövőképének sok szempontú feltérképezésére áll. A kurzus sajátosságairól és az eddigi tapasztalatokról a facilitátorokat, Déri Andrást és Gulyás Barnabást kérdeztem.

2020.07.30.

Facebook | Ifjúság, EU, Civil szervezet, Felsőoktatás

Izgalmas cikksorozatot indított június elején a 30 éves Eurodesk, amelyben a magyarországi ifjúsági információ-szolgáltató hálózat helyi partnerirodáinak munkatársait mutatják be.

Magazin | Felsőoktatás

Dr. Kim Bogook jelenleg Államközi Ösztöndíjjal tartózkodik Magyarországon. Odahaza kutatóprofesszorként dolgozik Korea több mint 600 éves múlttal rendelkező felsőoktatási intézményében, a Sungkyunkwan Egyetemen, azon belül is a Kelet-Ázsiai Tanulmányok Akadémián. Ő az egyedüli az egyetemen, aki Közép-Kelet-Európában doktorált, és ezt a térséget is kutatja, pontosabban a magyar irodalmat. Örkény Istvántól a Tóték című mű volt az első, amit magyarul elolvasott. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy így nyilatkozott: „voltak, s bizonyára lesznek is még sorsfordító pillanataim, melyek közül az egyik eddig legmeghatározóbb Örkény Istvánnal való megismerkedésem volt. Erre a találkozásra azonban sajnos nem Magyarországon került sor, hanem éppen hogy Örkény volt az, aki ide vezérelt engem, s tizenkét éven át itt is tartott.”

Magazin | Felsőoktatás

A pozsonyi születésű, de gyermekkora óta Budapesten élő Dér Asia a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakán végzett, majd egyike volt a DOC NOMADS dokumentumfilmes nemzetközi mesterképzés első végzőseinek. Arról kérdeztük, miként változtatta meg az életét ez a nem mindennapi tapasztalat, a több országban folytatott képzés, az ott szerzett ismeretek és kapcsolatok.

Magazin | Felsőoktatás

A jövő munkavállalói és kutatói az egész társadalmat érintő kérdésekre keresik a választ a Tudományos eredmények a nagyvilágból 2. című publikációs kötetben. A szerzők olyan egyetemisták, akik a Campus Mundi ösztöndíj segítségével külföldi egyetemeken építhettek szakmai kapcsolatokat, tapasztalhattak meg későbbi kutatási témájukhoz szükséges élményeket, vagy tudták multikulturális környezetben végezni kutatásaikat.

Magazin | Felsőoktatás

Az Európai Bizottság szigorú szempontok alapján „Erasmus+ sikersztori” minősítéssel illetett két magyar Erasmus Mundus képzést. Korábban hazai projektek nem kaptak ilyen kitüntetést, és európai szinten is csak néhány egyetem büszkélkedhet az elismeréssel.

Magazin | Felsőoktatás

Dr. Pozsgai Gyöngyi, a Pécsi Tudományegyetem Mobilitási és Ösztöndíjprogramok Irodájának irodavezető-helyettese, Study Abroad és nyári egyetem programvezetője társtrénerként vett részt a budapesti EIAE akadémián a How to plan and run a summer school succesfully (Egy nyári egyetem sikeres megtervezése és megvalósítása) című képzésen.

Magazin | Felsőoktatás

Az újságírás felsőoktatási és munkaerőpiaci szempontból is dinamikusan fejlődő terület, amely a határokon átívelő együttműködést és a digitalizációt kiemelten fontossá teszi. Az ebből fakadó kihívásokra kereste a válaszokat a Pécsi Tudományegyetem vezetésével megvalósuló „Newsreel – New Skills for the Next Generation of Journalists” projekt, melynek vége felé közeledve Polyák Gáborral, az egyetem oktatójával és projektkoordinátorával beszélgettünk.

Magazin | Felsőoktatás

A frissdiplomásoktól ma már a legtöbb munkahelyen elvárják, hogy nemzetközi tapasztalattal is rendelkezzenek, de nincs mindenkinek lehetősége külföldi mobilitásban részt venni. Éppen ezért a hazai egyetemeken számos olyan kezdeményezés létezik, amelyben a fiatalok anélkül készülhetnek fel a globális munkaerőpiacra, hogy átlépnék az ország határait. Ilyen jó példák közül mutatunk most be néhányat.