A tanulás jövője MOOC

Nem akkreditált (részvételi igazolást biztosító), a tematikától függő (kb. 15-25) óraszámmal zajló, online képzés. Szabadon jelentkezhető.

Mit jelent az, hogy MOOC?

A MOOC (Massive Open Online Course), azaz tömeges nyílt online kurzus egyre népszerűbb képzési forma világszerte. A képzésekhez bárki csatlakozhat, a tananyagok és a feladatok online érhetők el. A kurzusok sikeres elvégzéséhez teljesíteni kell bizonyos követelményeket ugyanúgy, mint egy hagyományos képzési forma esetén, például vizsgamunkákat kell készíteni, online eszközöket kipróbálni vagy bizonyos mennyiségű tananyagot bizonyítottan elsajátítani.

Kinek szól a képzés?

A tanulás jövője MOOC online képzést kifejezetten ajánljuk:

  • általános- és középfokú oktatási intézmények pedagógusainak továbbképzésére;
  • szakképzési centrumokban, a centrumok különböző intézményeiben dolgozó oktatók digitális kompetenciáinak továbbképzésére;
  • az önképzés, önfejlesztés támogatására;
  • tanári közösségek építésének támogatására;
  • teljes tantestületek továbbképzésére;
  • tanári csoportok, munkaközösségek fejlesztésére;
  • pedagógusoknak, akik szívesen találnának új közösségeket az online térben is;
  • bárki számára elérhető és nyíltan jelentkezhető, akit érdekelnek az aktuális témák.

A képzés jellemzői

  • Tanárok készítik tanároknak. (Több facilitátorunk és tananyagfejlesztőnk Digitális Módszertár díjazott kiváló pedagógus)
  • Közösségi tanulás és közös tudásépítés valósul meg a tevékenységek által. (Fórumok, közösen szerkesztett tartalmak, tudásmegosztás, véleményezés)
  • Választható tanulási utakat és tartalmakat kínálunk. (Kezdő és haladó szint + választható tartalmak, így bárki bekapcsolódhat a saját digitális kompetenciaszintjének megfelelően)
  • A tanulási keretrendszerbe feltöltött anyagok a kurzust követően is elérhetőek a résztvevők számára (a kurzus nyílt, bárki számára a későbbiekben is megtekinthető)
  • A tartalmak a résztvevők előzetesen megfogalmazott igényei szerint kerülnek a kurzusba.
  • A kurzus a Canvas tanulásmenedzsment rendszerben, azaz zárt keretrendszerben, adatvédelmi és információbiztonsági szempontból védett környezetben zajlik.
  • A tanulás jövője képzést minden év év tavaszán rendezzük

A kurzus témakörei 2022-ben:

  • Az együttműködő tanulás, projektpedagógia
  • Online mérés - értékelés
  • Játékosítás (gamification)

A kurzus menetrendje 2022-ben:

Április 13. – Bevezető modul indulása (Regisztrációs időszak)
Április 20. – 1. modul indulása (Együttműködő tanulás és tanítás)
Április 27. – 2. modul indulása (Online mérés - értékelés)
Május 4. – 3. modul indulása (Játékosítás)
Május 22. – Leadási határidő

A kurzus témaköreit a résztvevőkkel végzett előzetes igényfelmérés alapján alakítjuk ki és minden esetben a digitális oktatás olyan területei lesznek, amelyeket a kurzus facilitátorai és szervezői is aktuális, kurrens és fontos témáknak ítélnek.

Minden modulban egy egyszerűbb és egy komplexebb teljesíthető feladat várja a résztvevőket – a résztvevő választhat, hogy melyiket szeretné megcsinálni. Emellett minden modulban vannak egyéb választható tartalmak és tevékenységek azoknak, akik több időt szeretnének rászánni önmaguk fejlesztésére.

További előnye a tömeges nyílt online kurzusoknak, hogy a tanári munkáról a résztvevők közti interakcióra és együttműködésre kerül át a hangsúly. A közösen beadott feladatok fórumok és egyéb online eszközök is kitűnőek a résztvevők közti együttműködés és közös tanulás kiaknázására.

A teljesítés és a részvételi igazolás kiadásának feltételei

A kötelező tartalmak elvégzéséről az adott kurzus óraszámának megfelelő részvételi igazolást állítunk ki azoknak, akik ezt igénylik. (2022-ben 20 órának megfelelő részvételi igazolást állítunk ki azok részére, akik a kurzus minden kötelező elemét elvégezték)

Ahhoz, hogy részvételi igazolásra a résztvevő jogosult legyen, minden modulban (minden héten egy új modul lesz elérhető) teljesítenie kell az adott modul bizonyos kötelező elemeit. Minden modul elején egy bevezető oldalban összefoglaltuk, hogy az adott modulban milyen kötelező elemek találhatóak. Bizonyos modulokban választható, hogy melyik kötelező elemet lehet elvégezni. A kurzus oktatói, facilitátorai és a kurzus szervezői közösen ellenőrzik, hogy minden, a részvételi igazolás kiadásához szükséges tevékenységet teljesítette-e a résztvevő.

 

Adatvédelmi tájékoztató A tanulás jövője MOOC című, bejelentésköteles pedagógus-továbbképzéshez

A 2021. márciusi, A tanulás jövője MOOC bejelentésköteles képzéshez kapcsolódó felnőttképzési szerződés Általános Szerződési Feltételei

Utolsó módosítás: 2022.03.08.