EU-ANGOL PERCEK (6. rész) Mit tegyünk, ha EU intézményben szeretnénk dolgozni? – Az EPSO vizsgáról dióhéjban I. rész

EU-angolos nyelvhasználati tanácsok közigazgatási dolgozóknak, pályázatíróknak, jogi szakembereknek. A Tempus Közalapítvány online cikksorozata – 6. rész

Cikksorozatunknak ez a része az EU-intézményekben való elhelyezkedéshez vezető útról szól. Egyetemi oktatói tapasztalataim szerint, bár sok fiatalt (és idősebbet is) érdekel a lehetőség, hogy EU-intézményben vállaljanak állást, mégis viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen módon tudnak pályázni. Előre szólok: a folyamat lehet, hogy ijesztően hosszadalmasnak tűnik, de ne hagyjuk magunkat elijeszteni! Vágjunk is bele!

Európai Felvételi Iroda (EPSO)

Az Európai Felvételi Iroda (EPSO) 2003 óta működik, mint az EU-intézmények közös felvételi vizsgáit bonyolító intézmény. Az EU-intézmények döntő többsége az EPSO versenyvizsgán sikeresen teljesítő jelentkezők közül válogat, de azért érdemes tudni, hogy nem mindegyik. Kivételt képez például az Európai Beruházási Bank és az Európai Központi Bank is. Ez utóbbiakhoz közvetlenül „az utcáról” is lehet pályázni, mert saját felvételi vizsgát és interjúkat szerveznek a jelentkezőknek. Tény azonban, hogy az EPSO vizsgára való felkészülés egyben remekül felkészít ezeknek az intézményeknek a vizsgáira is, és náluk is előnyt jelent, ha rajta vagyunk az EPSO listán.

Bábeli zűrzavar az elnevezésekben: EPSO versenyvizsga, open competition, vagy concours?

Érdemes tudnunk, hogy az EPSO vizsgák angolul „open competitions” néven futnak, ám sok esetben a francia „concours” elnevezéssel utalnak rájuk. Az elnevezések minden nyelven a vizsga „verseny”-jellegére utalnak: nem az a cél, hogy „átmenjünk” vagyis elérjünk egy adott ponthatárt – bár egy meghatározott minimumot itt is teljesíteni kell. A sikerünk alapvetően attól függ, hogy milyen erős mezőnyben indulunk, vagyis sikerül-e bejutnunk a legjobbak közé.

Miből áll a felvételi procedúra?

A meghirdetett versenyvizsgákról és a vizsgák pontos időpontjáról az EPSO hivatalos honlapjáról a legcélravezetőbb tájékozódni, az europa.eu/epso weboldalon. A felvételi eljárás körülbelül 7-9 hónapig tart, ennyi idő telik el átlagosan a vizsgára való jelentkezés és – ha sikeresek vagyunk - az EPSO tartaléklistára (reserve list) való felkerülés között. Az adminisztrátori vizsgákra való jelentkezések márciusban, a tolmács/fordítói jelentkezések júniusban vannak, míg az asszisztensi vizsgákra decemberben kell jelentkezni a pályázóknak. A vizsgára való jelentkezés egy online adatlap kitöltéséből és néhány rövidebb kifejtendő kérdés megválaszolásából áll. A kifejtendő kérdések között olyan témakörök szerepelhetnek, mint például:

Miért szeretne EU intézményben dolgozni? Milyen tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek hasznosak lehetnek a munkája során? Miért lenne Ön a legalkalmasabb arra a pozícióra, amire jelentkezett?

TIPP: Érdemes elegendő időt szánnunk az online jelentkezésre, és nem a kiírt határidő előtti utolsó napokra hagynunk azt. A kifejtendő kérdéseket válaszoljuk meg előre, így könnyebb lesz pontosan, hibák nélkül kitöltenünk a jelentkezési lapot.

A vizsga elemei: elő-válogatás, értékelő központ, tartaléklista

A vizsga folyamata 3 fő részből áll: az első egy úgynevezett elő-válogatás (pre-selection tests) Ezt a tesztet mindenki megírhatja abban az országban, ahonnan pályázik – a teszt helyéről és pontos időpontjáról az online jelentkezéskor létrehozott EPSO postafiókon (EPSO profile) keresztül kap tájékoztatást. Az előválogató teszteken legjobban szereplő jelentkezők meghívást kapnak az EPSO brüsszeli vagy luxemburgi értékelő központjába a versenyvizsga második fordulóját képező tesztekre. Akinek itt is sikerül a legjobbak közé kerülni, az felkerül az EPSO tartaléklistájára (reserve list), amely 1-2 évig érvényes. Ha eddig eljutottunk, van okunk örülni, mert az EU-intézmények „előszobájába” kerültünk. Innen már „csak” egy ugrás van hátra: pályázat benyújtása egy konkrét EU-intézménybe egy konkrét állás betöltésére. Ahogy korábban említettük, az intézmények azok közül válogatnak, akik a tartaléklistán vannak, közülük kerülnek ki tehát, akiket munkainterjúra hívnak.

TIPP: Készüljünk a tesztekre – ne gondoljuk, hogy akkora gyakorlatunk van, hogy biztosan sikerül. Miután ez a vizsga egy verseny, azon kell lennünk, hogy ne csupán jók, hanem a legjobbak legyünk! A tesztfeladatok ismerete, a gyakorlás nagyon sokat számít, tehát módszeresen készüljünk (a következő cikkünkben ehhez is adunk információt és tippeket). Ha pedig sikerül felkerülnünk a listára, pályázzunk minél több helyre, hiszen így nagyobb esélyt adunk magunknak. A tartaléklista érvényessége elég hamar lejár, tehát minél gyorsabban cselekszünk, annál jobb!

Akkor se csüggedjünk, ha elsőre nem sikerül felkerülnünk a tartaléklistára: versenyvizsgákat rendszeresen szerveznek, tehát van esélyünk egy-két év múlva újra nekifutni!

A szerzőről:

Kapcsolódó tartalom:

EU-angol szaknyelvi képzés>>

Angolul az EU-ban pedagógus továbbképzés>>

 

Utolsó módosítás: 2017.07.06.