Angolul az EU-ban

30 órás speciális módszertani továbbképzés, amely felkészíti a tanárokat EU-s tartalmak angol nyelvű oktatására, továbbá az interkulturális készségek tanórai fejlesztésére.

Magyarország uniós tagsága miatt számos tantárgyban és képzésben kaptak helyet az európai uniós ismeretek, magyar és idegen nyelven egyaránt. Az idegen nyelven közvetített EU-tartalmak megjelenhetnek egyrészt az idegennyelv-oktatásban, hiszen mind az érettségin, mind a nyelvvizsgákon az EU önálló témakört képez. Másrészt a két tanítási nyelvű oktatás keretében az egyes szaktárgyakban (történelem, földrajz stb.) is fontos téma az Európai Unió működésének, aktuális prioritásainak bemutatása.

Mivel az uniós szakmai ismeretek oktatása gyakran magyar nyelven is kihívást jelentenek, ezért a közvetítés az idegen nyelv és a szakmai tartalom szempontjából is gyakran nehézséget okoz. A továbbképzés ezért az európai uniós tartalmak angol nyelvű közvetítéséhez tartalmi, nyelvi és módszertani segítséget kíván nyújtani.

A Tempus Közalapítvány egyedülálló lehetőséget kínál: egy olyan képzési programot, amelyet az EU English – Using English in EU Contexts című kiváló nyelvkönyv szerzői, Trebits Anna és Fischer Márta dolgoztak ki. A képzés szakmai megvalósításában közreműködő Tempus Közalapítvány maga is közel 20 éve kezel EU-támogatásokat, így nagy gyakorlattal rendelkezik az EU-tartalmak közvetítésében.

 

A képzés jellemzői

  • A képzés 30 tanóra, ebből 12 tanóra az uniós ismeretek elsajátítása, frissítése angol nyelven, 12 tanóra az EU-angol szaknyelvi ismeretek elsajátítása, valamint 6 tanóra módszertani útmutató a szaknyelvi tartalmak oktatásához és a tankönyv tanórai használatához.
  • A képzés munkanyelve angol.

 

Tanúsítvány:
A képzés sikeres elvégzését követően a Tempus Közalapítvány magyar-angol nyelvű tanúsítványt állít ki a résztvevők számára. A képzés elvégzésének és a tanúsítvány kiállításának feltétele a tanfolyam minimum 90%-án való részvétel, a két részből álló (EU-ismeretek és angol szaknyelv) írásbeli vizsga sikeres teljesítése (minimum 70%), valamint egy EU-témájú óravázlat elkészítése.

A képzés fejlesztőiről és a tréning alapjául szolgáló tankönyv szerzőiről a honlapunk Oktatók menüpontjában olvashat. Ha az EU-angol oktatásáról és kutatásáról további háttérinformációkat szeretne megtudni, látogasson el a www.euenglish.hu oldalra.

 

A kurzus akkreditált pedagógus-továbbképzés, melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium  Elméleti, nyelvi és módszertani ismeretek az európai uniós tartalmak és szaknyelv angol nyelvű oktatásához címen, OKM-1/6/2010 számon vett nyilvántartásba 2010-ben.

 

Utolsó módosítás: .