Nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac

A 2011-es kiadás bővített változata

2013 | Disszeminációs füzetek, Erasmus+, Egész életen át tartó tanulás program 2007-2013

Egy külföldi szakmai gyakorlat jelentősen növelheti a munkaerő-piaci esélyeket, hangzik el sokszor a megállapítás. De hogyan látják, hogyan élik meg ezt az érintettek: a gyakornokok és a fogadó cégek, szervezetek?

Tényleg ilyen kedvezőek a tapasztalatok? Hogyan ítélik meg a külföldi mobilitás értékét?  Az itt következő interjúk segítségével igyekeztünk minden oldalról körüljárni a témát – nagy hangsúlyt helyezve a munkáltatói szempontokra. Az elméleti megállapítások helyett a gyakorlati szempontokra voltunk kíváncsiak: milyen konkrét előnyökkel járhat a nemzetközi mélyvíz kipróbálása, mire érdemes odafigyelni, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni a gyakorlatból mindenki számára, hogyan található meg az az egyensúly, hogy a gyakornok és a cég egyaránt profitáljon az együttműködésből – legyen szó egy multinacionális vállalatról vagy egy nonprofit alapítványról, egy művészeti alkotóműhelyről vagy egy egyéni vállalkozásról.

Gyakornokokat fogadó cégek, diákokat külföldi gyakorlatra küldő oktatási és képzési intézmények, vállalkozások szakmai tanulmányúton részt vevő képviselői, intenzív programokba bevont szervezetek munkatársai mondják el tapasztalataikat.

A kiadvány a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

Méret: 7,8 MB
Kiterjesztés: PDF

Letölthető