A legjobb nemzetközi oktatási és képzési projektek Magyarországon

Nívódíjjal elismert Erasmus+ és Egész életen át tartó tanulás program (LLP) által támogatott projektek gyűjteménye

2016 | Erasmus+, Egész életen át tartó tanulás program 2007-2013

Mik a legmenőbb appok Svédországban angolórán? Hogyan keltheti fel egy 3D-s program a leendő ácsok érdeklődését a hagyományos európai építészeti formák iránt? Mit nyújthat a mozgásterápia az SNI diákokkal foglalkozóknak? Miért érdemes partnerként kezelni a diákokat a külföldi szakmai gyakorlat során?

Kiadványunk a 2015-ös év legjobb nemzetközi együttműködésben megvalósított projektjeit mutatja be a hazai köznevelés, szakképzés és felnőtt tanulás területéről.

Miről szólnak a díjazott projektek koordinátoraival készült beszélgetések? Egyrészt újszerű tanítási módszerekről, idegen nyelvek vagy szaktantárgyak tanításáról, virtuális és valóságos, fizikai fejlesztésekről. Utazásokról, találkozásokról. Másrészt szakmai és személyes fejlődésről, kulturális és életfelfogásbeli tapasztalatcseréről és az egymástól tanulás élményéről. A projektekben résztvevők történeteit az interkulturalitás és az egymásra való odafigyelés szavak keretezik. A kötet végére kiderül: a kettő kéz a kézben jár egymással, egyik lépés hozza a másikat.

Mi számít egy-egy projekt esetében sikernek, eredménynek? Például, ha 14-15 évesen nem csak nyaralni megyünk a szüleinkkel, hanem néhány hétre dolgozni egy számunkra ismeretlen országba. Ha 50 felett is van bátorságunk új nyelveket elsajátítani, vagy nyugdíjasként megmutatni, hasznos tagjai vagyunk a társadalomnak. Ha aktív dolgozóként azt érezzük, hogy szükségünk van a tanulásra, és ezért merünk tenni. Kilépni a saját komfortzónánkból, ugrani egy nagyot személyes, szakmai fejlődésünk érdekében…

Reméljük, hogy a kötetben bemutatott példák másokat is erre inspirálnak!

LETÖLTÉS (pdf, 2.79 MB)