2020. július 17.

Országos tisztifőorvosi határozat az országok besorolásáról a COVID-19 vírus aktuális fertőzöttségi viszonyainak alapján

Három kategóriába sorolta az országokat a koronavírus jelenlegi fertőzöttségi viszonyainak alapján az országos tisztifőorvos.

2020 július 12-től kezdődően az országos tisztifőorvos határozatának értelmében adott országok,

A sárgával és pirossal jelölt országok esetében az utazóknak a következőket kell figyelembe venniük: 

"A  sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén."  (forrás: Koronavírus Sajtóközpont)

A részletes tájékoztatást az alábbi összeállításban olvashatják.

A hivatalos határozatot ITT olvashatják.

 

Utolsó módosítás: 2020.07.17.