Hasznos anyagok pályázáshoz, megvalósításhoz és disszeminációhoz

PILLANATKÉP az iskolák digitális felkészültségéről

A SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) az Európai Bizottság által létrehozott eszköz, amely elősegíti a digitális technológia beépítését a tanításba, tanulásba és a diákok értékelésébe.

Elolvasom

Miért érdemes pályázni?

Infógrafikánkból kiderül, hogy milyen előnyökkel jár egy sikeres projekt megvalósítása egy intézmény számára a szakképzési szektorban.

Elolvasom

A hatásmérés tervezése

Az Impact+Tool eszköz célja, hogy segítse a projekt várható hatásának átgondolását: hogyan fogják mérni és milyen adatokkal tudják alátámasztani az elért hatást.

Elolvasom

Munkanapló, a szükségszerű jó!

Támogatott pályázóinknak szinte nem is kell bemutatni a munkanapló szükségszerűségét és hasznosságát. Az Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázattípusban egyrészt a projektek záróbeszámolóinak kötelező mellékletét képezi, másrészt nem győzzük hangsúlyozni, hogy mekkora értékkel bír.

Elolvasom

A szellemi termékről - az Erasmus+ stratégiai partnerségek pályázattípusban

A stratégiai partnerségek pályázattípus célja intézmények közötti együttműködések támogatása, amelyek vagy innovatív szellemi termék(ek) kifejlesztésére, átvételére irányulnak; vagy a projektpartnerektől való tanulást, az európai szintű tapasztalatcserét támogatják. Ha projektünk szellemi termék fejlesztését tűzi ki célul, akkor a pályázat sikeressége szempontjából már a munkafolyamat elején fontos megbizonyosodnunk arról, hogy a tervezett szellemi termék az Erasmus+ programban is annak minősül-e. Hogyan tegyük ezt meg? Mitől szellemi termék a szellemi termék?

Elolvasom

Hogyan olvassuk az Erasmus+ pályázati útmutatót? - Gyakorlati tanácsok az Erasmus+ Programme Guide olvasásához

Szeretne pályázni az Erasmus+ programban? Nem tudja, hogy melyik Erasmus+ pályázattípusban érdemes pályáznia? Van már nyertes Erasmus+ pályázata, de más pályázattípus is érdekli? Az Erasmus+ pályázati útmutató minden kérdésére választ ad – ha tudja, hogyan érdemes olvasni a leggyakrabban hivatkozott útmutatót. Cikkünk ebben igyekszik gyors segítséget nyújtani.

Elolvasom

Elkerülendő hibák az Erasmus+ stratégiai pályázat megírásakor

Egyre több intézmény tartja fontosnak az európai pályázati rendszerben való részvételt, a beadott pályázatok színvonala, kidolgozottsága is minőségileg javuló tendenciát mutat. Hogyan lehet azonban olyan pályázatot írni, amely minőségileg kiemelkedik a többi beadott pályázat közül? Melyek azok a tipikus hibák, amelyeket a pályázók elkövetnek, és hogyan lehet ezeket kiküszöbölni? Tippek és javaslatok az értékelő szemszögéből.

Elolvasom

Gyakorlati útmutató intézményvezetők számára

Az útmutató óvodák, általános és középiskolák vezetői számára készült, és azt mutatja be, hogy alapos tervezés és vezetői elkötelezettség mellett az Erasmus+ program hogyan szolgálhatja a részt vevő intézmények, tanárok, pedagógusok, gyerekek igényeit rövid és hosszú távon.

Elolvasom

A nemzetköziesítés stratégiai tervezése - a szakképzési mobilitási tanúsítvány pályázatok tapasztalatai

Az Erasmus+ programban idén először pályázhattak mobilitási tanúsítványra a szakképző intézmények. Ez ugyan nem jár közvetlen anyagi támogatással, de a tanúsítvánnyal rendelkező iskolák 2016-tól egyszerűsített formában kaphatnak támogatást szakképzési mobilitási projektek megvalósítására, így a tanulóik külföldi gyakorlatai, a munkatársaik szakmai továbbképzései biztonsággal tervezhetőek lesznek a program végéig.

Elolvasom

Pályázatot írunk… …trükkök vagy tudomány?

Valószínűleg mindkettő kell hozzá, bár lehet, hogy ha azt a tudást és azokat az eszközöket, amelyek segíthetnek bennünket egy jó pályázat elkészítésében, trükköknek nevezzük, akkor túlságosan leegyszerűsítjük a kérdést. Átgondolt tervvel, az intézmény valós szükségleteihez igazodó elképzeléseket pontosan, lényegre törően bemutatva jó eséllyel lesz sikeres a pályázatunk. Két éve már annak, hogy útjára indult az Erasmus+ program, így szeretnénk néhány, a pályázatok bírálatát végző szakértőinktől érkező jó tanácsot megosztani a pályázni szándékozókkal.

Elolvasom

A projektmenedzsment eszközei

Projektek menedzselése, koordinálása nem rutinfeladat. Különösen igaz ez, ha olyan Európai Uniós projektről van szó, amelynek a megvalósításában több különböző országban működő intézmény, szervezet vesz részt. Cikkünkben áttekintjük a nemzetközi projektek sikeres végrehajtását segítő projektmenedzsment eszközöket és azok használatát.

Elolvasom

Legyünk stratégák! Intézményi logika a mobilitási projektek tervezésében

Az Erasmus+ program filozófiájának központi eleme a támogatott projektekben elért eredmények intézményi beépülésének elősegítése. Ez az elem az elődprogramokhoz képest markáns változást hozott a mobilitási projektek tervezésébe és megvalósításába, hiszen megszűntek az Egész életen át tartó tanulás programból ismert egyéni pályázati lehetőségek. Az új programban új szerepbe kerülnek az intézmények, hiszen az egyéni mobilitásokat támogató háttérszereplőkből a mobilitási tevékenységeket meghatározó, tervező és lebonyolító szervezetekké válnak.

Elolvasom

Igényfelmérés, avagy hogyan indokoljuk a számunkra fontos témát

A sikeres pályázat egyik titka az, hogy a választott téma, a kitűzött célok, a tervezett eredmények és a projekt várt hatása megfelelően alá van támasztva egy, a pályázat benyújtását megelőző, igény- és szükségletfelméréssel. Az ERASMUS+ program stratégiai partnerségek pályázattípusa esetében egy ilyen felmérés bemutatása elvárás is a pályázati űrlap megfelelő rovatában.

Elolvasom

Hatástervezés - mellékhatások nélkül

Az Erasmus+ pályázatok értékelési szempontrendszerének egyik leghangsúlyosabb eleme az elérni kívánt hatások és a disszemináció minősége. Ez a 100 pontból 30 pontot ér, melynek legalább a felét meg kell szerezni ahhoz, hogy a pályázat támogatható legyen.

Elolvasom

Disszeminációs tippek

A disszemináció a projektek eredményeinek terjesztése, lehetőség szerint minél szélesebb körben, minél hatékonyabb módon. A disszemináció lehet a projektek során megszületett termékek (új képzések, tantervek, tananyagok, taneszközök stb.) terjesztése vagy a projektmegvalósítás tapasztalatainak (projektmenedzsment, együttműködés, módszertan stb.) átadása.

Elolvasom

Utolsó módosítás: 2016.03.08.