Kedves Érdeklődő, kedves jövőbeli pályázó!

Elindult az új ceepus.hu weboldal. A programban együttműködni kívánó felsőoktatási intézmények, valamint egyéni mobilitásra pályázó hallgatók és oktatók számára szóló legfrissebb dokumentumok és az aktualitások az új weboldalra kerültek át. 

Látogasson el új honlapunkra a legfrissebb információkért: Gyakori kérdések

 

A felajánlott éves hónapkeret erejéig minden ország maga dönti el, hogy a pályázók közül kit és mennyi időre fogad.

Az e-mail címet a www.ceepus.info oldalra bejelentkezve a Personal settings menüpont alatt lehet megváltoztatni: Personal information/Change e-mail

Igen, de csak akkor, ha a célország nem egyezik meg a pályázó saját állampolgárságával, ill. életvitelszerű tartózkodási helyével.
Amennyiben a pályázó nem CEEPUS tagország állampolgára, egy ún. Equal Status dokumentumot kell feltöltenie a pályázat benyújtása előtt.

A kettős finanszírozás nem megengedett: más ösztöndíjprogram (pl. Stipendium Hungaricum) keretében Magyarországon tanuló hallgatók nem jogosultak pályázni.

www.ceepus.info weboldal kezdőlapján a lap alján található zászlókra kattintva.

www.ceepus.info központi honlapon a Find fül alatt az adott tanév és tagország kiválasztása után megtekinthetőek, hogy mely intézmények mely hálózatokban vesznek részt. 
A TKA CEEPUS lapján megtekinthetőek a hálózatok, illetve az intézményi koordinátorok elérhetőségei is letölthetőek.

Igen, amennyiben az intézmény a szükséges igazolást a hallgatónak megküldi, ezzel igazolva, hogy készek a pályázó fogadására. Érdemes azonban inkább olyan intézményt választani, ahol ismerik a programot, ez nagyban megkönnyíti az adminisztrációt.

Az ösztöndíjak összege fogadó országonként változik. Az aktuális adatokat a www.ceepus.info oldal alján az egyes országzászlókra kattintva lehet elérni.

Vegye fel a kapcsolatot a szoftver online helpdesk szolgáltatásával, melyet az oldal jobb felső sarkában található zöld ikonra kattintva ér el. (chat angol és német nyelven)

A központi pályázati rendszer automatikusan értesíti erről  - ugyanúgy, mint az elutasításról is - a pályázókat.

Igen, de kizárólag a fogadó féllel történő egyeztetés után. Erről a nemzeti irodákat feltétlenül tájékoztatni kell a kiutazás kapcsán esetlegesen felmerülő bonyodalmak elkerülése érdekében.

www.ceepus.info / belépés / Mobility desktop / Manage your mobility applications / MobReport fül

Az elnyert hónapszámok nem oszthatók fel, egyben kell letölteni az ösztöndíjas időszakot.

Az eljárás a hálózaton belüli és freemover mobilitások esetén is megegyezik:

 1. Az online dokumentumok elérésének helye: www.ceepus.info login / Mobility Desktop* / Manage my mobility applications / Period: Academic year kiválasztása (legördülő menü) / a teljesített, jelenleg „Accepted by applicant” státuszú mobilitási pályázat megnyitása / Mobility Report and Letter of Confirmation fülön találhatók az online űrlapok
 1. Az ösztöndíjas kitölti az online Mobility Reportot. 
 1. Az ösztöndíjas kitölti az online Letter of Confirmation dokumentumot (megegyezés alapján kitöltheti a fogadó koordinátor vagy az intézményi koordinátor is).
 1. A dokumentumokat megegyezés alapján vagy az ösztöndíjas vagy fogadó koordinátor vagy az intézményi koordinátor kinyomtatja.
 1. Mindkét dokumentumot a fogadó koordinátor - freemover mobilitás esetén a fogadólevelet (Letter of Acceptance) kiállító oktató - írja alá és intézményi pecséttel hitelesíti. Amennyiben a fogadó koordinátor nem elérhető, az intézményi koordinátor is igazolhatja a mobilitási időszakot. 
 1. A scannelt verziót megegyezés alapján vagy az ösztöndíjas vagy fogadó koordinátor vagy az intézményi koordinátor tölti fel ugyanezen a felületen.
 1. A pályázat „Completed” státuszba kerül.

*Azon oktatók, akik egyben egy hálózat koordinálásában is részt vesznek, győződjenek meg róla, hogy a Mobility Desktopról (tehát a saját pályázói felületükről) nyitották meg a pályázatot, és nem a Network Desktopról (koordinátori felület). Amennyiben az oldalra belépéskor a Network Desktop jelenik meg, a felirattal egy sorban jobb oldalon tudnak Mobility Desktopra váltani.

Csak abban az esetben, ha aktív a féléve, azaz beiratkozott, még akkor is, ha nem vesz fel tantárgyakat.

Diplomamunkát író hallgatók, PhD hallgatók. Nekik minimum 21 napot kell  a fogadó országban tölteni, mivel egyhónapos ösztöndíjnál technikailag ez a minimum hallgatók esetében.

Nem. Ez teljes mértékben a részt vevő intézmények hatásköre.

Nem. Az ösztöndíjasok nem lehetnek egyszerre több program kedvezményezettjei. Ha mégis előfordulna ilyen eset, akkor a pályázónak az egyik ösztöndíjról le kell mondania.

Igen, a program szerződő felei kötelezettséget vállaltak arra, hogy a csereprogramban részt vevő hallgatók tanulmányait elismerik.

Nincs. Ez a felvehető kurzusoktól és a fogadó intézménnyel való egyeztetéstől függ.

Igen, amennyiben a fogadó intézmény ezt támogatja, a fogadó országban van még szabad hónapkeret, és a hosszabbítás időtartama nem csúszik ki a támogatható időszakból. A hosszabbítás feltétele, hogy ugyanabban az intézményben marad, és közben nem szakítja meg a kint tartózkodását. A hosszabbításhoz a már elnyert ösztöndíjat kell szerkeszteni a www.ceepus.info pályázati felületen a "Prolongation" gombra kattintva, és röviden ki kell fejteni, miért szeretné meghosszabbítani a tartózkodását.

A hagyományos egyéni mobilitási pályázat ügymenetét követve, de a fogadó intézmény által megadott szempontokat is figyelembe véve. A pályázat "Motivation" részében jelezni kell, hogy nyári egyetemre jelentkezik.

www.ceepus.info oldalra belépve, a Mobility Desktop felületen a "your mobility applications" linkre kattintva kezdhető meg a Freemover jelentkezés. Az adott tanév kiválasztása után az "Action" gombra kattintva, majd a "NO" opció jelölésével a saját intézmény adatainak beírása után a honlap felajánlja a fogadó intézmény kiválasztását.

Ha az intézmény tagja CEEPUS hálózatnak, automatikusan az adott hálózatban résztvevő lehetséges fogadóintézményeket mutatja az oldal, azonban az oldal alján lehetőség van szabadon kiválasztani a saját szakterületnek, érdeklődésnek megfelelő intézményt is.

A Freemover jelentkezés menete lépésről-lépésre, képekkel illusztrálva ezen a linken érhető el.

Hallgatóknak :

 • Letter of Recommendation – 2 db ajánlólevél a hazai intézmény két oktatójától.
 • Letter of Acceptance – 1 db fogadólevél a fogadóintézménytől. 

Oktatóknak:

 • Freemover Teacher Letter – 1 db oktatói fogadólevél a fogadóintézménytől, amelyben a tervezett oktatói munkát is részletezni kell.

A formanyomtatványok letölthetők a www.ceepus.info oldalról. Más dokumentumokkal nem helyettesíthetők. A dokumentumokat aláírással és intézményi pecséttel kell hitelesíttetni.

A dokumentumok hiánya formai hiba, az ilyen pályázatok elutasításra kerülnek.

Kivétel az Ausztriába irányuló mobilitás, ahol a dokumentumfeltöltés a pályázat véglegesítése után lehetséges, amikor a pályázó erről emailen rendszerüzenetet kap.

Nem, a letölthető formanyomtatványokat kérjük használni.

A freemover ösztöndíjakat a legtöbb ország a fel nem használt ösztöndíjhónapokból támogatja, ez a mennyiség országonként és évenként is változó. A legnépszerűbb célország Ausztria, így itt kisebb az esély, míg a többi országban általában nagyobb arányban tudják fogadni a freemover pályázókat.

Az intézményi CEEPUS koordinátor a www.ceepus.info oldalra belépve az IRO Desktop oldalon megtekintheti az intézménybe érkező összes hálózati és freemover pályázatot, amint a pályázó bejelölte az intézményt fogadó intézménynek. A pályázatok az alábbi útvonalon érhetőek el: IRO Desktop/Manage your mobility applications/Period, Type, State, Direction kiválasztása.

Az intézményi koordinátornak lehetősége van a pályázati anyagot is megnézni: az egyes pályázatokat megnyitva PDF vagy HTML nézetben megtekinthetőek a pályázók részletes adatai, illetve motivációs levelük. A freemover pályázók Letter of Acceptance dokumentumai az alábbi módon érhetőek el: Documents fül / Freemover Letter of Acceptance host institution/Teacher Letter / PDF megnyitása.

Az adott tanévben államilag akkreditált felsőoktatási intézmények.

www.ceepus.info / belépés után Network vagy IRO desktop / Manage your network applications / adott hálózatra kiválasztása / Traffic fül

Igen, de csak a hálózat koordinátorának és az érintett partnereknek a beleegyezésével, amennyiben látják, hogy az adott típusra valóban nem lesz jelentkező. Erről az érintett nemzeti irodákat is tájékoztatni kell.

Ez esetben fontos, hogy a hallgató utasítsa el elektronikusan a pályázatot, hogy ne 'foglalja' a hónapokat. Visszalépő ösztöndíjas és csere esetén határidőn túl is benyújtható pályázat, ez esetben a küldő és fogadó nemzeti irodákat tájékoztatni kell a visszalépőről, és az új pályázat benyújtásáról.

Az ösztöndíjas nem fogadta el elektronikusan a pályázatát, tehát az nincs 'accepted by applicant' státuszban.

Az eljárás a hálózaton belüli és freemover mobilitások esetén is megegyezik:

 1. Az ösztöndíjas belép a www.ceepus.info felületre: login / Mobility Desktop* / Manage my mobility applications / Period: Academic year kiválasztása (legördülő menü) / a teljesített, jelenleg „Accepted by applicant” státuszú mobilitási pályázat megnyitása / Mobility Report and Letter of Confirmation fülön találhatók az online űrlapok.
 1. Az ösztöndíjas kitölti az online Mobility Reportot. 
 1. Az ösztöndíjas kitölti az online Letter of Confirmation dokumentumot (megegyezés alapján kitöltheti a fogadó koordinátor vagy az intézményi koordinátor is).
 1. A dokumentumokat megegyezés alapján vagy az ösztöndíjas vagy fogadó koordinátor vagy az intézményi koordinátor kinyomtatja.
 1. Mindkét dokumentumot a fogadó koordinátor - freemover mobilitás esetén a fogadólevelet (Letter of Acceptance) kiállító oktató - írja alá és intézményi pecséttel hitelesíti. Amennyiben a fogadó koordinátor nem elérhető, az intézményi koordinátor is igazolhatja a mobilitási időszakot. 
 1. A scannelt verziót megegyezés alapján vagy az ösztöndíjas vagy fogadó koordinátor vagy az intézményi koordinátor tölti fel ugyanezen a felületen.
 1. A pályázat „Completed” státuszba kerül.

*Azon oktatók, akik egyben egy hálózat koordinálásában is részt vesznek, győződjenek meg róla, hogy a Mobility Desktopról (tehát a saját pályázói felületükről) nyitották meg a pályázatot, és nem a Network Desktopról (koordinátori felület). Amennyiben az oldalra belépéskor a Network Desktop jelenik meg, a felirattal egy sorban jobb oldalon tudnak Mobility Desktopra váltani.

Utolsó módosítás: 2014.08.29.