Spanyol lány, német cég, magyarországi szakmai gyakorlat

2011 | Szakképzés | interkulturális tapasztalat, mobilitás, nyelvtudás, szakmai gyakorlat | Borsod-Abaúj-Zemplén | Bosch csoport

A Bosch csoportnál nagy hagyománya van a gyakornokok fogadásának, legyen szó akár hazai, akár külföldi fiatalokról. Így került Magyarországra Patricia Durán Bolado is, aki 2011 júniusában érkezett gyakornokként a Bosch miskolci járműtechnológiai gyárának logisztikai részlegéhez. A spanyol lány fél éves szakmai gyakorlatának megszervezésére, lebonyolítására és nem utolsó sorban anyagi támogatására a Cantabriai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Leonardo da Vinci mobilitási projekt keretében került sor. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy milyen előnyöket lát a gyakornoki rendszer működtetésében a Bosch, és miért vonzó egy spanyol gyakornok számára egy magyarországi szakmai gyakorlati lehetőség. Kérdéseinkre a Robert Bosch Kft. részéről Hack Mónika PR menedzser válaszolt. 

A Robert Bosch Power Tool Kft.-nél és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél bevett dolog a magyar, illetve külföldi gyakornokok fogadása?

Igen, ez egy évek óta működő gyakorlat, jelenleg kb. 250 külföldi és magyar diák dolgozik nálunk gyakornokként az egyetemi tanulmányai mellett. Külföldi diákok érkeznek és érkeztek már hozzánk többek között Brazíliából, Németországból és Spanyolországból is.

Hogyan választják ki a külföldi gyakornokokat?

A kiválasztási folyamat a pályázatok előszűrésével kezdődik. Szerencsére nagy számban érkeznek pályázatok külföldről is, így van miből választanunk. A legígéretesebb jelölteket meghívjuk egy szakmai interjúra, ahol a HR osztály és az adott szakterület – Patrícia esetében a logisztika – egyik vezetője hallgatja meg őket. Ez külföldi jelentkezők esetében telefonos interjú keretében zajlik. Az interjúk kiértékelése után születik meg a végleges döntés, természetesen a legrátermettebb diákokat keressük.

Milyen feladatokat végeznek Önöknél a külföldi gyakornokok?

Patríciát, más gyakornokokhoz hasonlóan, aktívan bevonjuk az osztályán zajló munkafolyamatokba és tevékenységekbe, kisebb részfeladatokat is kap, amikért ő maga felel. Megismertetjük azzal is, hogyan oldhat meg hatékonyan különböző felmerülő problémákat. Kiváló szakmai tréninget jelent ez számukra, és bízunk benne, hogy a nálunk gyakorlatot szerző diákok a jövőben a Bosch csoporton belül fogják kamatoztatni az itt szerzett tudást és tapasztalatot. Ha valaki nem beszél magyarul, az nálunk nem akadály, hiszen magyar munkatársainktól is aktív és tárgyalóképes angol és/vagy német nyelvtudást várunk el.

Mennyi plusz energiát igényel egy külföldi gyakornok fogadása? Önöknél van erre kidolgozott rendszer? Hány munkatárs foglalkozik egy gyakornokkal?

A külföldről érkező diákok esetében külön figyelmet fordítunk arra, hogy az akklimatizálódásban és a kezdeti beilleszkedésben is támogassuk őket. Minden segítséget megadunk nekik az adminisztratív ügyintézéshez (vízum, TAJ- és adókártya igénylés, bankszámlanyitás) és a megfelelő szálláshely megtalálásához. Ezzel külön foglalkozik egy munkatársunk, aki egyébként a főállásba érkező külföldi kollégáknak is segítséget nyújt. Ebben nem teszünk különbséget, minden hozzánk érkező munkatárs ugyanolyan fontos. Bármikor kereshetik a HR osztályt, és a továbbiakban felmerülő kérdések, problémák esetén is a lehető leggyorsabb megoldásokkal támogatjuk őket. A gyakornoki időszak szakmai hátterét is biztosítjuk, hiszen az adott osztályon, területen kijelölt mentor segíti őket, aki a szakmai fejlődésükben és az adott szervezeti egységbe történő beilleszkedésükben vállal fontos szerepet. A mentorok is tisztában vannak azzal, hogy egy sikeres Bosch karrier hosszútávon alapozható meg, és minden gyakornok személyében akár egy jövőbeni munkatárs fejlesztése a feladat. Ennek bizonyságául jó pár történetünk is van, egy konkrét példát kiemelve: egy Németországból annak idején "csak" gyakorlatra érkező fiatal egyetemi hallgató jelenleg már főállásban dolgozik nálunk. A gyakornoki időszak alatt úgy döntött, hogy szívesen dolgozna Magyarországon, Miskolcon a Bosch-nál, mi pedig fantáziát láttunk a fiatalemberben. Mindezt a gyakornokként eltöltött pár hónap tette lehetővé.

Miért érzik úgy, hogy érdemes külföldi gyakornokokat fogadniuk?

A külföldi gyakornokok jelenléte tovább erősíti azokat az előnyöket, amiket egy multikulturális munkakörnyezet adhat: újszerű ötletek, eltérő szemléletmódok. Büszkeséggel tölt el minket, hogy mi, a miskolci Bosch nemzetközi viszonylatban is vonzó célpont vagyunk. A gyakornoki programokat természetesen a jövőben is folytatjuk, hiszen egy ilyen hagyományt nem szeretnénk megszakítani. Eddig csak az előnyei mutatkoztak meg annak, hogy ilyen nyitottak voltunk, és ez a jövőben sem lesz másként.