Tapasztalatcsere zenével, tánccal, énekszóval

2017 | | aktív állampolgárság, önkéntesség | Pest | Tapasztalatcsere zenével, tánccal, énekszóval

Európa a polgárokért

Pályázó: Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata
A projekt címe: Let's Learn Democracy!
Pályázati kategória: testvérvárosi találkozó
Pályázás éve: 2017

 

Kilencszázötven év: ez lehet Alsónémedi legnagyobb büszkesége. Ennyi ideje bizonyítottan élnek itt emberek a Duna-Tisza közén, Pest megye egyik legrégebben lakott helységében. Egy ilyen múltú településnek bőven van mondanivalója a „szomszédoknak”, és az Európa a polgárokért programnak köszönhetően az itteniek már számos alkalommal át is adhatták tapasztalataikat a testvérvárosaiknak.

Ha végigolvassuk a település történetét, azt látjuk, hogy hosszú fennállása nem is volna elképzelhető másképpen, mint kisközösségek folyamatos együttműködésével, illetve a környező helységekkel való jó kapcsolat fenntartásával. Ők tehát könnyen nyitottak tovább és még tovább a világra, amikor testvérvárosi találkozók megszervezésére nyertek el jelentős forrást a Tanuljunk demokráciát! című projekttel.

EGYÜTT A GENERÁCIÓK

Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata már 2013-ban is szervezett testvérvárosi találkozót, aminek köszönhetően a többi részt vevő településre is meghívást kapott: a képviselői Olaszországba, Macedóniába, Lengyelországba utazhattak. A kezdetekkor még az ismerkedésen volt a hangsúly, majd a találkozók egyre tematikusabbak, célorientáltabbak lettek. „A lengyel partner például azt kérte tőlünk, hogy minél több fiatalt vonjunk be a programba, és ha lehetséges, a magyar kultúrával kapcsolatos külön előadással is készüljünk” – meséli Zagyva Gabriella környezetvédelmi és pályázati referens. „Ez új élmény volt nekünk, de igen jól sikerült. Tizenegy olyan fiatal kapott lehetőséget a részvételre, aki otthon is aktív a közösségi életben – számukra ez egyfajta jutalom volt. De a legemlékezetesebb a lengyelországi találkozón az volt, amikor a teljes delegáció részt vett a magyar táncbemutatóban: az alpolgármester úr és a jegyző asszony is a színpadon táncolt, a nyugdíjasaink pedig csörge fánkot sütöttek. Úgy vélem, a mi erősségünk ez: minden generációt, minden réteg képviselőit meg tudjuk mozgatni.”

Persze nem a magyar delegáció volt az egyetlen, amely bemutatkozott, ám Gabriella azt meséli, nekik volt a legnagyobb sikerük. Ez azonban nem lett volna több egy jó élménynél, ha nincs törekvés arra, hogy az élménynek legyen folytatása. „Az akkor ott táncoló hét-nyolc pároshoz képest mára több mint hatvantagúvá növekedett nálunk a néptánccsoport, jövőre pedig már erdélyi fellépésük is lesz. Jó kis közösség épült, ez a folyamat pedig innen indult egykor, ennek a pályázatnak köszönhetően.” Apró példa ez, de jól mutatja, hogy a jól kitalált értékteremtésnek egyszerre van hozadéka településen belül, és a külkapcsolatokban is: mindenki nyer vele – méghozzá hosszú távon. 

EGY EMLÉKEZETES JUBILEUM

A jó tapasztalatokra építve az önkormányzat idén is lelkesen pályázott, és a referens azt mondja, különösen jól jött nekik a lehetőség, hiszen Alsónémedi most ünnepli fennállásának kilencszázötven éves évfordulóját. Egész évben szerveztek programokat a jubileumra, augusztusban pedig egy tíznapos, nemzetközi találkozót építettek erre. Sor került a felújított művelődési ház ünnepélyes átadására, emellett kirándulásokat, workshopokat szerveztek.

A lényeg persze a kommunikáció volt: a részvételi demokrácia, a kisközösségi programok, a civilek és önkormányzatok együttműködésének szorgalmazása. Ezen célok kerültek a fókuszba az újabb testvérvárosi programok megrendezésekor is. Az önkormányzat ma már igen jól működő kapcsolatot ápol Erdéllyel, Macedóniával, Lengyelországgal, Máltával és Törökországgal is. A jelenlegi projektben már nemcsak társ-önkormányzatok, de kulturális egyesületek is voltak a partnerek között.  „Sokakat kimondottan a jubileumi ünnepségekre hívtunk, és akit csak lehet, családoknál helyeztünk el, hogy a résztvevők személyes kapcsolatokat tudjanak kiépíteni. Jó volt látni, milyen könnyen kerekednek felül még a nyelvi nehézségeken is!”

A programban szórakozás és tanulás egyaránt szerepelt. Alsónémedi lakosai például rockoperát mutattak be, amiben rengetegen részt vettek. „Mindenki azt kérdezgette, hogyan sikerült bevonni a közösség tagjait, hogyan tudtuk ezt összehozni…” A török partner azóta egyenesen néptánccsereprogramban gondolkodik, amelyen belül a különféle országok képviselői megtanulnák egymás koreográfiáit. De van itt sok minden más is.

Mint Gabriella mondja, fontos volna, hogy elinduljanak olyan projektek, amelyeket hazatérve mindenki folytatni tud a saját településén. Közös pontként az elöregedés, elvándorlás problémája mellett a hulladékcsökkentés és szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeivel foglalkoztak – ez az a téma, ami minden országban kardinális kérdés mostanában. „A tapasztalatcserébe egy országos civil szervezetet is bevontunk: a Védegylet munkatársai tartottak nálunk profi workshopot a témában. Minden résztvevő bemutathatta saját közössége kezdeményezéseit – mindenkitől lehet tanulni ilyenkor. Felmerültek konkrét projektötletek, lehetőségek, sőt, a Védegylet felajánlotta, hogy segít a megvalósításukban is.”

KAPCSOLATÉPÍTÉS MINDEN SZINTEN

Gabriella azt mondja, mindig is arra törekedtek, hogy ezek az alkalmak ne legyenek „nagyon protokollárisak”, vagyis ne csak intézményvezetők és tisztségviselők utazhassanak, hanem a falu lakosai is. „Igazán kiváló vendéglátásban volt részünk mindenhol, bár az olaszoknak van még mit tanulniuk időgazdálkodás terén” – mondja Gabriella nevetve. „Én azt szeretem az ilyen találkozókban, hogy a hivatalos programon túl mindenütt folynak a személyes egyeztetések a legkülönfélébb témákban. Nemcsak a városvezetők találnak egymásra, de például a kulturális egyesületek, vagy csak egyszerűen a lakosok képviselői is.

2013-ban még a némediek is csak tanulták a szervezést, sok improvizációra volt szükségük, mostanra azonban – mint mondják – már elég gyakorlottan megy minden, és ennek meg is van az eredménye. „Egyre inkább azt látjuk, hogy a társadalmi, gazdasági, környezeti problémák mindegyikének megoldásához a kisközösségeken keresztül vezet az út. Ne felülről várjuk az eredményt! Hiszen hiába vannak jó tervek, minden elméletnek annyi értelme van, amennyi a gyakorlatban megvalósul belőle. Az önkormányzatnak lehetnek jó ötletei, de az emberek nélkül nem fogjuk tudni megvalósítani azokat. Ehhez pedig működő közösségek kellenek.”

KEMPF ZITA

A cikk megtalálható az Európa a polgárokért program disszeminációs kiadványában, amely letölthető a "Kiadványok" menüből.