Varázslatos Űrutazás!

Közzétéve2018-08-01 14:27:43
ÖtletgazdaFilep Doina Otília, http://fizikatan.blogspot.hu/
A bemutatott tevékenység egymást követő fizika órán zajló- játékos feladatokkal, kódolvasással és rövid videók megtekintésével fűszerezett- tevékenységek sorozata. A fő cél bepillantani az űrkutatás csodás világába és ez által az űr tudatosság kialakítása a tanulókban. A bevezetés egy játékos kereső tevékenységgel indul: Keressétek meg ROSETTÁT! Vár titeket!
ROSETTA az Európai Űrügynökség űrszondája volt. A ROSETTA misszió fő célja, hogy közelről megvizsgálja a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst. 2004. március 2-án magyar idő szerint 8:17-kor indították útnak, egy Ariane-5 G+ hordozórakétával. 2014 novemberében az űrszondán lévő leszállóegység, PHILAE, sikeresen landolt az üstökösön, a Földtől 500 millió kilométerre.
Két éven keresztül, a Space Awareness európai projekt csapattagja voltam. A Space Awareness projektet az ESA (European Space Agency) támogatta. Egy sikeres tevékenységünknek köszönhetően kaptunk tőlük ajándékba egy ROSETTA játékot. Ezt fogják a gyerekek megkeresni. Ezt követően végig nézzük a ROSETTA kalandjairól készült kisfilmet. A tanuló csoportok különböző szempontok szerint fogják figyelni a filmet, adatokat gyűjtenek. Ezek az adatok lesznek a következő feladatokban felhasznált ismeretek: teszt, Stellarium és Impact Calculator alkalmazások megismerése és használata. A Stellarium alkalmazás segítségével megkeressük a ROSETTA által vizsgált üstököst és más híres üstököst, égitestet. Az Impact Calculator lehetővé teszi egy másik érdekes jelenség vizsgálatát, egy esetleges becsapódás hatásainak a megismerését. Itt számos előzetes ismeretet átismételhetünk: anyag, tömeg, sűrűség, porozitás, szabadesés, sebesség, ütközés, energia. A végén a gyerekek egy kis videó filmet is készítenek az általuk szimulált becsapódásokról készített képekből. Közben folyamatos a formatív értékelés csoporton belül és a csoportok között is. Az összeállított feladatok, mindazok mellett, hogy tartalmukban érintik az űrkutatás érdekességeit, fontosságát, számos készséget és képességet fejlesztenek: önálló tanulást, digitális írástudást, szövegalkotást, szövegértést, megfigyelést, értékelést.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be