Ábel az interneten

Közzétéve2019-08-17 17:41:54
ÖtletgazdaCzeglédi Ildikó, ---
Te kiköltöznél 15 évesen egy erdőbe teljesen egyedül? Dolgoznál ott több hónapon keresztül mindenféle megpróbáltatások- magány, hideg, unalom, bűnözők, éhség- közepette? Hogyan kapcsolódik ehhez az egész történethez Trianon? Mi volt a trianoni békeszerződés következménye a magyarokra nézve? Többek között ilyen kérdésekre keressük a választ.
Tamási Áron Ábel a rengetegben című regénye kötelező olvasmány 8. osztályban. Az olvasás sajnos több tanuló számára kevésbé érdekes, fárasztó, monoton tevékenységet jelent. Különösen az általános iskola utolsó hónapjaiban nehéz rávenni őket egy mintegy 250 oldalas, sajátos szókincset használó irodalmi mű elolvasására.
Ezért úgy döntöttem ebben a tanévben megpróbálkozom egy kicsit eltérni a korábbi évek gyakorlatától és minél több digitális elemet beépíteni a tananyag eredményes feldolgozása céljából.
Az író életútját, pályaképét egy tanuló mutatta be PowerPointos prezentáció formájában egy kisfilmmel "fűszerezve", majd egy tankocka hiányos szövegének kiegészítésével ellenőriztük, mennyit sikerült megjegyezni az előadásból.
A cselekmény feldolgozását mind a négy fejezet esetében egy-egy Kahoot! kvíz, valamint különféle tankockák alkalmazása- helyes sorrend kialakítása, párok megkeresése- segítette.
A mű elemzését az iskola területén előzetesen elrejtett QR- kódok felkutatásával és az ott szereplő feladatok csoportmunkában történő elvégzésével oldottuk meg.
A regény alapos megismerése után egy kicsit a mai környezetbe költöztettük Ábel 100 évvel ezelőtti világát: a főhős Facebook profilt kapott, az eladó fához különféle formájú hirdetések készültek, a bűnözők kézre kerítéséhez vérdíjjal kecsegtető plakátokat szerkesztettek a tanulók.

A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be