Kincskeresés a Húsvét-szigeten

Közzétéve2022-08-13 19:14:44
ÖtletgazdaOszoli-Pap Márta,
A tavaszi szünet előtti héten Nyulász Péter - Ritter Ottó: A hosszúfülűek kincse c. könyvét dolgoztuk fel 2.-os osztályommal, három síkon:
a.) a könyvhöz még korábban készítettem egy feladatgyűjteményt, melynek feladatai a gardneri 8 intelligenciára épülnek,
b.) mind a 27 fejezethez készült digitális feladat,
c.) a projekt végét szabadulószobával zártuk.
A történetben szereplő, különböző karaktereket megszemélyesítő kutyusok - melyeket a 9 magyar kutyafajtáról mintázták - közel állnak a gyerekekhez. A könyv tipográfiája, a rövid fejezetek is motiválják a gyerekeket az olvasásra. A történet a Húsvét-szigeteken játszódik. Egy elrabolt múzeumi műkincs utáni nyomozásban vesznek részt a kutyusokból álló nyomozóiroda tagjai.
A szereplőkkel való azonosulás, új helyszínek megismerése, a nyomozás adta izgalmak, a könnyen olvasható szövegek mind az olvasási kedv növelését segítették. A többszörös intelligenciaelméletre épülő, ehhez a könyvhöz készített feladatgyűjteményem segítségével - a regényben olvasottak mellé- új ismereteket szereztek a gyerekek. Visszajelzést kaphattam - a kedvelt feladatok bekarikázásával - tanítványaim domináns intelligenciaterületeiről is.
A változatos feladatokat matematika, ének, technika, rajz, etika és testnevelésórákon közösen végeztük el, illetve egyénileg is alkottak a gyerekek, a kész produktumokat az osztályban állítottuk ki, rögzítettük faliújságon.
A szövegértésük ellenőrzésére - a hagyományos olvasónapló helyett - digitális feladatokat készítettem minden fejezethez. Célom ezzel az IKT eszközök használatában való jártasság fejlesztése is volt a játékosság mellett. A feladatokat - elegendő eszköz hiányában - otthon oldották meg a gyerekek. Az olvasónaplós füzetükbe ezek megoldásait írták és készítettek rajzot minden fejezethez.
Szintetizálásként szabadulószobát terveztem, melyet zárásként az iskolában közös vacsorával és ott alvással zártunk. A szabadulószobában - párhuzamosan 4 teremben - 6 fős csapatok a történetre épülő, kódolásos feladatokat is tartalmazó rejtvényeket oldottak meg. A szabadulószobás feladványok segítségével pedig átismételték a történetet.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be