Erasmus ösztöndíj hallgatóknak

  Erasmus+ tanárok

  Erasmus+ Ifjúság és Eurodesk

  Európai Ifjúsági Portál

  100újélmény

  Campus Mundi ösztöndíjak

  Europass Magyarország

  Európa a polgárokért program

  A tanulás jövője

  Study in Hungary

  ErasmusPlus_HU

  Campus Mundi


20 év, 20 történet

Eredmények és hatások - Interjúk a Tempus Közalapítvány múltjáról és jelenéről



A nemzetközi tapasztalatok az intézményünk jó hírnevéhez is hozzájárultak

Több uniós támogatású együttműködést valósított már meg a pécsi Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodája. Ezeknek köszönhetően a pedagógusok új nevelési módszereket ismertek meg, az óvodai foglalkozások sokkal színesebbek lettek, emellett számos programot szerveznek a gyerekeknek az intézményen kívül is. Az élményeikről és a tapasztalataikról Schmidt Éva koordinátor (képünkön) és Weizer Józsefné óvodavezető mesélt.

Elolvasom

A felsőoktatás sokszínűbbé vált

Szinte nincs olyan, a Tempus Közalapítvány által koordinált pályázati program, amelyben ne lenne valamilyen szinten érintett dr. Gál József, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának intézetvezető egyetemi docense. Már egyetemistaként is részt vett nemzetközi ösztöndíjprogramokban, oktatóként pedig a saját kompetenciáinak fejlesztésén túl a hallgatók nemzetközi tapasztalatszerzését és a külföldi hallgatók fogadását is aktívan támogatja. Véleménye szerint akkor tudunk reális képet alkotni a világról, ha nem csak a hazai iskolapadból szemléljük azt.

Elolvasom

A nemzetköziség megkerülhetetlen az informatikai felsőoktatásban

Dr. Horváth Zoltán már a 90-es években bekapcsolódott különböző nemzetközi együttműködésekbe. Az ELTE Informatikai Kara a tudatos nemzetköziesítési folyamatoknak köszönhetően azóta számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. A Tempus Közalapítványtól 2014-ben STEM díjat kaptak, 2016-ban pedig a Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért Díjat nyerték el kiemelkedően megvalósított projektjeikért. De interjúnkban a tanszékvezető arról is mesélt, hogy a Szovjetunió felbomlása idején milyen szerepe volt az internet elődjének.

Elolvasom

Izgalmas kilátás az oktatás világára

A gödöllői iTStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont igazgatója, Hartyányi Mária 2005 óta dolgozik szakképzési szakértőként, emellett pályázóként, projektgazdaként is tevékenykedik. Szakterülete a matematika és az informatika, dolgozott tanárként a felsőoktatásban, a szakképzésben és a felnőttképzésben, de most nem a saját szakmai munkájáról szeretném faggatni, hanem arról, hogy melyik a kényelmesebb, a bíráló vagy a pályázó széke?

Elolvasom

Egerben ért földet a Svédországban felröpített lufi

15 évvel ezelőtt a Balassi volt Egerben az első általános iskola, amely bekapcsolódott a Tempus Közalapítvány által kezelt pályázati programokba. Koczkáné Redele Ilona másfél évtizedes koordinátori munkája során számos nemzetközi együttműködést – köztük egy nívódíjas projektet – valósítottak meg. Több ízben fogadtak nyelvtanárasszisztenseket, valamint tanár-továbbképzési pályázataikkal a Socrates időktől kezdve, az idei évben nyertes Erasmus+ mobilitási projektig, folyamatosan hozzájárulnak pedagógusaik szakmai fejlődéséhez.

Elolvasom

Inspiráló évek voltak

A Tempus Közalapítvány elmúlt húsz évének kevés olyan meghatározó szereplője van, mint Kemény Gabriella, aki szinte kezdettől fogva munkatársként, majd rövid időn belül a szervezet vezetőjeként kísérhette végig a TKA fejlődését. Bár nyolc éve más keretek között találnak rá a mindennapi kihívások, büszke arra, hogy személyes és szakmai kapcsolódások révén ez a kötelék máig pozitív emlékeket ébreszt sokakban. A mérföldkövekről, a közös munka öröméről, a közalapítvány időtálló értékeiről, az újjászületés alkalmairól beszélgettünk.

Elolvasom

„Egyszerre több mint húsz nagymamám és nagypapám lett”

A Budapesti Művelődési Központban több mint 15 éve valósítanak meg európai uniós együttműködéseket. A projektek korábbi koordinátora, Brenner Zsuzsanna szerint a nemzetközi munkának is köszönhető, hogy megújultak az idősebb korosztálynak nyújtott programok az intézményben. Mindezzel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a szenior korosztály társadalmi megítélése pozitív irányba változzon.

Elolvasom

Ilyen sikerre senki nem számított

Az Európai Biztosság több mint 10 éve indította útjára az Europass portfóliót – amely akkor még csak a külföldi szakmai gyakorlatok igazolására szolgált, mára azonban 7 tagból álló dokumentumcsaláddá bővült. 2005-ös indulása óta foglalkozik a hivatalos Europass honlap koordinálásával Philippe Tissot, az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) munkatársa. Őt kérdeztük az elmúlt évek eredményeiről.

Elolvasom

Egymástól tanulva gazdagodni

Morvai Edittel sok évvel ezelőtt, az Európai Nyelvi Díj apropóján került kapcsolatba a Tempus Közalapítvány. Aztán a közös munka egyre több területre kiterjedt: szakértőnk, oktatónk, nemzetközi pályázataink bírálója is lett a budapesti Goethe Intézet pedagógiai szakreferense, akivel az interkulturalitás fontosságáról és a nemzetközi projektek során szerezhető tapasztalatokról beszélgettünk.

Elolvasom

Gödöllő a világ vérkeringésében

Dr. Tarr Zsuzsanna, a Szent István Egyetem Nemzetközi és Külkapcsolati Irodájának vezetője, már a kezdetektől jelen van a Tempus Közalapítvány életében. Az Erasmus+ és CEEPUS programok mellett számos nemzetközi együttműködést koordinál. Közös képzések, nívós nemzetközi elismerések, hallgatók 72 országból és a bhutáni anyakirályné Gödöllőn.

Elolvasom

Közös küldetés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegen Nyelvi Központjának vezetőjével a 2000-es évek eleje óta dolgozunk együtt a Tempus Közalapítványnál. Többek között szakértőként, pályázati bírálóként és EU-angol képzésünk oktatójaként segíti az itt folyó munkát. Fischer Mártával az elmúlt 15 év szakmai tapasztalatairól és közös küldetésünkről beszélgettünk.

Elolvasom

Gyerekcipőtől a felnőttkorig – avagy nemzetköziesítésről szubjektíven

A Tempus Közalapítvány egykori kuratóriumi elnöke otthonosan mozog a külföldi egyetemek katedráin, hiszen már a nyolcvanas évektől kezdve számtalan nemzetközi projektben vett részt kutatóként és projektkoordinátorként. Dr. Galambos Gáborral készített interjúnkban a múltba néztünk és felidéztük, hogyan indult a felsőoktatási intézmények nemzetköziesítése, valamint hogy milyen külföldi tanulmányi és kutatói lehetőségek álltak a 2000-es évek elején a hazai hallgatók és oktatók rendelkezésére.

Elolvasom

Új utak az agrárszakképzésben

Davidovics László az elmúlt 20 évben sokat tett azért, hogy a békés megyei diákok és szakképzési szakemberek nemzetközi kitekintést kaphassanak az uniós Leonardo és Erasmus+ programoknak köszönhetően. Koordinálásával 550-en vettek már részt európai tanulmányúton vagy szakmai gyakorlaton, ezáltal az egész életükre kiható tapasztalatokat szerezhettek. Hogy a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója igazán elkötelezett az uniós értékek iránt, azt az Európai Parlament által neki adományozott Európai Polgári Díj is igazolja.

Elolvasom

A Comenius mint motiváló erő

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája 10 éven keresztül vett részt a Comenius programban. Foglalkoztak környezetvédelemmel, gasztronómiával, az európai identitás kérdéseivel és a mára eltűnőben lévő kézműves mesterségekkel. Négy iskolai együttműködési projektjük és két egyéni diákmobilitásuk koordinátora, Pitó Katalin mesélt élményeikről és tapasztalataikról.

Elolvasom

Leonardós mesterek

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége 1998 óta vett részt a Leonardo programban. Tanártovábbképzésekre, tanulmányutak szervezésére, illetve fiatal dolgozók külföldi szakmai gyakorlatára pályáztak, 2011-ben és 2014-ben pedig mobilitási tanúsítványt is elnyertek. Jelenleg egy kőműves tehetséggondozó program megvalósításán dolgoznak, amely a korábbi leonardós tapasztalataikra épül. Az elmúlt csaknem 20 évről Pete Zoltánnal, az ÉVOSZ ügyvezető igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

Elolvasom

Minden jog fenntartva, 2014 © Tempus Közalapítvány

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/002298
Engedélyszám: E/2020/000342

TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY 1077 BUDAPEST, KÉTHLY ANNA TÉR 1. • TELEFON: (+36 1) 237-1300 • INFÓVONAL: (+36 1) 237-1320
E-MAIL: INFO{KUKAC}TPF.HU