Davidovics László az elmúlt 20 évben sokat tett azért, hogy a békés megyei diákok és szakképzési szakemberek nemzetközi kitekintést kaphassanak az uniós Leonardo és Erasmus+ programoknak köszönhetően. Koordinálásával 550-en vettek már részt európai tanulmányúton vagy szakmai gyakorlaton, ezáltal az egész életükre kiható tapasztalatokat szerezhettek. Hogy a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója igazán elkötelezett az uniós értékek iránt, azt az Európai Parlament által neki adományozott Európai Polgári Díj is igazolja.

Miért kezdett el nemzetközi projektek megvalósításával foglalkozni?

Egy pedagógusnak szükséges megújulni, új utakat keresni a képzésben, különösen akkor, ha a szakképzésben dolgozik.  A nemzetközi projektekben való részvétel pedig fegyelmezettségre, a határidők betartására és folyamatos továbbképzésre ösztönöz. Egyszóval érdekessé teszi a munkát és új távlatokat nyit a személyes fejlődésre.

Mi motiválta arra a kezdetekkor, hogy nyisson a külföldi partnerek felé?

Az agrárszakképzésben Magyarországon a hatékonyan működő és pedagógiailag is megfelelő gyakorlati helyekből hiány van. A külföldi partnerek felé való nyitás az intézmény nemzetköziségét eredményezi, emellett növeli a belföldi elismertséget, és befektetőket vonz a tangazdaságainkba való beruházásra. Fontos tudni, hogy a mobilitási gyakorlatok kölcsönösek: évente 60-70 lengyel és francia diák érkezik hozzánk. Az intézményi életet ezáltal színessé és érdekessé, a mezőgazdasági szakmákat vonzóvá tesszük a diákjaink számára.

Hogyan befolyásolták ezek a kapcsolatok az intézmény életét?

Az uniós oktatási programok nagyszerű lehetőséget nyújtanak más képzési rendszerek megismerésére, intézményeink, diákjaink, tanáraink motiválására, munkájuk hatékonyabbá tételére. Ennek is köszönhető, hogy évek óta nincsenek beiskolázási gondjaink, és egyfajta szellemi központként működünk Békés megyében. Szakmai rendezvényeket, fesztiválokat, kiállításokat is szervezünk, amin részt vesznek lengyel, francia és olasz partnereink is.

Emellett kialakult egy jól működő nemzetközi hálózat, amely képzési intézményekből, önkormányzatokból, civil és érdekvédelmi szervezetekből tevődik össze. Sikeresen pályázunk uniós szakképzési és beruházási programokra, ezzel segítve a régió agrárszakképzésének fejlődését.

Mit tart a nemzetközi projektekben való részvétel legnagyobb hasznának?

Azt, hogy a hátrányos helyzetű tanulók is lehetőséget kapnak több hetes szakmai gyakorlatukat jól működő külföldi – francia, olasz, lengyel – vállalkozásoknál tölteni. Ezáltal szakmai és szaknyelvi ismereteik bővülnek, új innovációkkal találkozhatnak, tágul a világnézetük, és megismerik más országok kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját.

Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy szakoktatóink és a gyakorlati vállalkozások képviselői a külföldi tanulmányi programok ideje alatt szintén jelentősen fejleszthetik ismereteiket, és motivációt nyerhetnek a továbbképzésre, a megújulásra és munkájuk minőségének javítására.

Melyek voltak a legnagyobb sikereik az elmúlt 20 évben?

Rendszeresen kiállítunk például a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon, és tanulóink részt vesznek a rendezvény állatbírálati versenyén is. Bemutattuk már Magyarország Párizsi Nagykövetségén a dél-alföldi régió hungarikumait, illetve a Veronai Nemzetközi Lovas Vásáron és a Gonzagai Vásáron is képviseljük országunkat. Helyi szinten pedig az általunk szervezett és évente megrendezendő Nemzetközi Sajt és Túrófesztivál a térség egyik fő vonzerejévé vált, és hivatalosan is bekerült a nemzetközi rendezvények sorába.

Melyik volt a legemlékezetesebb projektjük?

Hosszú évekig én koordináltam Békés és Deux – Sevres (Franciaország) megyék szakmai kapcsolatait. A programok hatékonyabbá tétele érdekében megalapítottam a „Dél-Alföld – EU” Közhasznú Egyesületet, amelynek tagjai oktatási intézmények, szakmai és civil szervezetek, magánszemélyek. Az első cseregyakorlatok voltak a legemlékezetesebbek: annyira féltettem az egymástól 40-50 km-re lévő farmokon elhelyezett diákjaimat, hogy többször meglátogattam őket. Érezték és látták a törődést, ezért elneveztek Leonardo Papának. Hosszú ideig így hívtak a felnőttek is, rajtam maradt ez a becenév.

2015-ben elnyerte az Európai Parlament rangos elismerését, az Európai Polgári Díjat. Mit jelentett ez az Ön számára?

Ez egy óriási elismerés és egyben mérföldkő volt a számomra. Önértékelés és reflexió: eleget tettem én ezért? Hogyan tudom még hatékonyabban folytatni a munkámat? Hiszen a díj egyben kötelez is: minőségi munkára és az Európai Unió eszméinek és programjainak továbbvitelére.

Az interjút készítette: Győrpál Zsuzsanna

Utolsó módosítás: 2016.09.08.